Som EP berättade i våras upptäcktes stora ekonomiska problem i pastorat i februari i år.
Största anledningen var renoveringen av Sjövillan i Skokloster som skulle få kosta tre miljoner men nu plötsligt var uppe i minst det dubbla.
I början på mars var den ekonomiska situationen så illa att det var oklart om man ens skulle ha pengar till personalens löner. För att klara det akuta tvingades man sälja av en penningmarknadsfond.
I maj sa kyrkofullmäktige ja till att låta pastoratet låna tio miljoner, om det skulle behövas.
Att ekonomin var i fritt fall berodde inte enbart på den okontrollerade renoveringen av Sjövillan utan hade även andra orsaker som började bli kännbara en bit in på det nya året.
Men fram till årsskiftet såg ekonomin ändå hyfsad ut. Bokslutet för 2023 visar till och med ett bättre resultat än vad pastoratet trott när budgeten lades.
Från att ha haft två föregående år med minusresultat gick pastoratet plus med 790 000 kronor 2023. Det är 754 000 kronor mer än budgeterat. Det är också nästan 1,4 miljoner kronor bättre än 2022 då resultatet nästan låg på minus 600 000 kronor. 2021 stod det minus 1,3 miljoner på resultatraden.
Men det är en oväntad intäkt som räddar -23 års resultat. Genom ett testamente fick pastoratet ett arv på 1,7 miljoner från en församlingsmedlem. Utan det hade resultatet landat på minus en miljon.
Inför torsdagskvällens kyrkofullmäktige hade revisorerna granskat räkenskaperna och rekommenderat församlingen att fastställa bokslutet samt ge kyrkorådet ansvarsfrihet för hur det förvaltat pastoratet 2023. Fullmäktige följde rådet men först efter en omröstning på uppmaning av ledamoten Ann-Sofi Borg. Utifrån den anmärkning som revisorerna skickat med i sin rapport tyckte hon inte att kyrkorådet skulle få ansvarsfrihet.
I anmärkningen hade revisorerna nämligen påpekat att kyrkorådet inte skött det man enligt kyrkoordningen är skyldig att göra, det vill säga ha koll på sånt som kan påverka pastoratets ekonomi när det gäller beslutade investeringar.
Den auktoriserade revisorn Karin Francois fanns på plats och berättade att man här främst syftade på att kyrkorådet och kyrkofullmäktige inte tagit sitt ansvar i att leda och styra verksamheten när det gällde investeringar som begravningsbyrå-bolaget, Sjövillan och kafferosteriet.
– Det är saker som ingen enskild person ska besluta om, det ska kyrkofullmäktige göra. Ekonomiska underlag ska ges, man ska tala om hur mycket det får kosta, vad det ska ge och hur det ska finansieras. Här har det brustit lite. Viljan finns men det finns förbättringspotential, sa hon.
13 av de 15 ledamöterna röstade till slut för att ge kyrkorådet ansvarsfrihet.
Kyrkoherde Anders Grape har vikarierat i pastoratet sedan i våras. Han säger att han nu är förhoppningsfull om ekonomin sedan man tagit kontroll över den under våren. Renoveringen av Sjövillan har stoppats i väntan på beslut om dess framtida öde, innan ett sådant finns görs ingenting med fastigheten. Och pastoratet har inte behövt låna några av de pengar som man bara för några månader sedan hoppades skulle rädda den då sjunkande ekonomin.
– Jag skulle säga att mycket av problemen ligger bakom oss nu. Varje månad stärks vår kassa och nu tror jag det ska mycket till för att vi ska behöva aktivera lånen, säger Anders Grape.