Orsaken till strömavbrottet ska vara två effektbrytare som gått sönder, det har i sin tur gjort att elkablarna blivit för varma. När skolbyggnaderna på Sandbrogatan stod utan ström, något som skoltidningen WGY Nytt var först med att rapportera, ledde det bland annat till att nätverk och belysning försvann, och inte minst – ventilationen.
– Det är så med vår skola, att om inte ventilationen fungerar så blir det väldigt kvavt. En del klassrum saknar fönster, det går inte att bedriva verksamhet på ett vettigt sätt då, säger Daniel Hellström, rektor på Westerlundska gymnasiet.
Bristen på frisk luft och den begränsade möjligheten att bedriva verksamheten på ett fungerande sätt ledde till att elever och personal fick gå hem vid 15-tiden på onsdagen. För skolledningen var det länge ovisst om strömmen skulle vara tillbaka i skolans byggnader under torsdagen.
– Vi har hållit personal och elever uppdaterade löpande via teams om vad vi vet. Så alla ska ha fått information om att det är skola idag, säger Daniel Hellström.
Under torsdagen var gymnasieskolan igång med sin verksamhet igen. Men eltillförseln var inte hundraprocentig, det har inneburit att man har fått begränsa användningen av viss eldriven utrustning.
– Vi har fått besked från fastighetsansvariga att vi har en begränsad tillgång på el, men tillräcklig för att vi ska klara vardagen. På uppmaning av fastighetssidan har jag bett personal att inte använda el-slukande maskiner på förmiddagen medans köket är igång. Då pratar vi om att undvika att köra ugnar, tvätt- och diskmaskiner. Vardagen ska vi kunna bedriva. Vi har tillgång till ljus, ventilation och kan ha nätverket igång. Så det mesta är sig likt, säger Hellström.
Skolbespisningen är den delen av Westerlundska som har störst energibehov. Köket lagar tusentals portioner varje dag och deras utrustning drar hälften av den el som skolan har tillgång till. Det har gjort att skolbespisningen fått anpassa sig till bristen på el.
– Den stora utmaningen har varit för köket. De har fått göra stora anpassningar, men de kommer kunna servera mat till eleverna. Men de har fått göra anpassningar för att hålla sig inom gränserna för vad vi har tillgång till, säger Daniel Hellström.