93 procent av Enköpings lärare är behöriga

Enköpings kommunala grundskolor har en hög andel behöriga lärare. 93 procent är legitimerade enligt den senaste statistiken.

Anders Härdevik, verksamhetschef för grundskola på  Enköpings kommun.

Anders Härdevik, verksamhetschef för grundskola på Enköpings kommun.

Foto: Anders Jagemo

Grundskola2023-10-11 05:00

Anders Härdevik är verksamhetschef för grundskola på Enköpings kommun. Han är märkbart nöjd när han summerar den färska statistiken över behörighet på de kommunala grundskolorna. 93 procent är behöriga.

– Vi har en fortsatt hög nivå av legitimerade lärare och vi har faktiskt lätt att rekrytera legitimerad personal, säger Anders Härdevik.

I sammanhanget lyfter han särskilt fram Enöglaskolan, som ligger i ett förhållandevis socialt utsatt område. Enbart två av 48 lärare på skolan är obehöriga och de två håller på och läser upp för att bli behöriga.

Samtidigt påpekar Anders Härdevik att långt ifrån allt sitter i en legitimation.

– Det finns lärare som är icke legitimerade och som går till skolan varje dag och gör ett fantastiskt jobb, säger verksamhetschefen.

Här är andelen behöriga lärare i kommunens olika skolor:

Örsundsbroskolan: 91,6 procent

Skolstaskolan: 92,0

Hummelstaskolan: 96,4

Bergvretenskolan: 88,2

S:t Iliansskolan: 93,6

Munksundsskolan: 97,7

Rombergaskolan: 100,0

Grillbyskolan: 91,5

Lillkyrkaskolan: 89,3

Fjärdhundraskolan: 83,7

Enöglaskolan: 95,8

Korsängsskolan: 97,8

Anpassad grundskola: 94,0

Grundskolestöd: 100,0

93 procent av lärarkåren är alltså behörig i Enköpings kommunala grundskolor. Enligt Anders Härdevik har kommunens skolor legat på en liknande stabil nivå under de senaste fyra åren. Förra läsåret var andelen 92 procent.

Men om man går in och tittar i Skolverkets statistik, med uppgifter från 10 februari i år, hade Enköpings kommunala grundskolor bara 74,7 procent behöriga lärare. I både kommunens och Skolverkets fall har man räknat med andelen behöriga av totala antalet heltidstjänster.

Enligt Anders Härdevik beror skillnaden mellan 92 procent i kommuens siffror och 74,7 procent i Skolverkets på hur olika skolor har fört in sina siffror när de har rapporterat till Skolverket. "Vi kommer att se över detta centralt inför detta års inlämnande", skriver han i ett mejlsvar angående kommunens och Skolverkets olika siffror.

2011 infördes legitimationskravet i den svenska skollagen. Enligt Skolverket infördes det för att öka kvaliteten, höja statusen på yrket och göra det mer tydligt vad en lärare, förskollärare eller fritidspedagog är behörig att undervisa i. För att en lärare ska bli tillsvidareanställd och få sätta betyg måste den ha lärarlegitimation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!