Claes Hedström och Kasper Stenberg är två av lärarna i idrott och hälsa på S:t Iliansskolan i Enköping. Vi träffas i lärarrummet för att prata behörighet och läraryrket.
För Claes Hedströms del firar han 25-årsjubileum som lärare till sommaren. Kasper Stenberg kan samtidigt fira 20 år i yrket. Han är både behörig engelska- och idrottslärare.
Claes Hedström är utbildad idrottspedagog men har inte gått lärarutbildningen och saknar därmed lärarlegitimation. Han började sin lärarbana på dåvarande Västerledsskolan 1999. 2001 blev han tillsvidareanställd.
– När jag då sökte jobb som idrottslärare kunde jag ha pekat på vilken stad i Sverige som helst och ha fått jobb där, berättar han.
– Bland våra idrottslärarkollegor på den tiden var en stor andel obehöriga, säger Kasper Stenberg.
De är överens om att statusen för ämnet har ökat sedan det bytte namn från gymnastik till idrott och hälsa. De ser även namnbytet som en markering om att det handlar om ett kunskapsämne.
Rent praktiskt innebär avsaknaden av lärarlegitimation att Claes Hedström inte tillåts sätta betyg på egen hand. Bedömningar och betygssättningar sker i vilket fall efter kollegialt samarbete på skolan.
– Vi lärare är väldigt tajta. Vi är fyra idrottslärare på högstadiet som träffas mycket. Vi pratar väldigt mycket om klasserna, om upplägget och har ett väldigt bra samarbete, säger Claes Hedström.
– Det är alltid en rättstrygghet för eleverna, att det är fler än två ögon som ser dem, fyller Kasper Stenberg i.
Claes Hedströms läste till idrottspedagog i fyra år på högskolenivå. Första året hade samma innehåll som idrottslärarutbildningens år ett. Sedan följde tre års specialisering.
För några år sedan var han på väg att läsa in lärarlegitimationen. Han sökte till lärarlyftet och fick beskedet att det som behövde kompletteras var 30 poäng i betyg och bedömningar. Då avböjde han eftersom han inte kände att det var ett område som han behövde och inte heller ville komplettera sin utbildning med:
– Jag valde att tacka nej lite av principskäl.
Han förklarar det med att han i ändå vilket fall ständigt måste vara uppdaterad med vad som gäller inom bedömningsområdet i takt med nya läroplaner.
– Men jag är för lärarlegitimation och jag förstår att det måste vara lite fyrkantigt. Att jag är tillsvidareanställd har nog också gjort att jag är bekväm i den roll jag har, säger Claes Hedström.