Fullt i skolorna – med ett undantag

Kommunens grundskolor kan nästan inte ta emot fler elever. "Just nu stretchar vi. Jag ser ingen enhet, utom Fjärdhundra, som inte stretchar sina ytor", säger grundskolechefen Anders Härdevik.

Undantaget är Fjärdhundraskolan som har plats för fler elever.

Undantaget är Fjärdhundraskolan som har plats för fler elever.

Foto: Christer Gustavsson

Grundskola2018-10-06 07:00

Enköping får allt fler invånare och därmed fler elever i skolorna. Anders Härdevik, verksamhetschef för grundskolan på utbildningsförvaltningen, började sitt arbete på Enköpings kommun 2015. Då var det ingen brist på platser för grundskoleelever. Man hade till och med tömt Västerledsskolan, som skulle avvecklas. Idag inrymmer gamla Västerledsskolan Enöglaskolan, med cirka 400 elever.

– Sedan hade inte någon kunnat förutspå den enorma tillväxt som Enköping har haft, säger Anders Härdevik.

– Just nu finns det bara en enhet som har utrymme. Det är Fjärdhundra. De flesta skolor i kommunen ligger redan nu på max, säger han.

Härdevik konstaterar att det är svårt att få dem som bor i stan att välja skola på landet, som i fallet med Fjärdhundra.

Fredrik Lannergård, som är lärare på Fjärdhundraskolan, vill se ett aktivare arbete med frågan. Han kan tänka sig flera åtgärder för att få fler att välja Fjärdhundra.

– Jag tror att åtminstone ett antal vårdnadshavare kan tänka sig att välja Fjärdhundra för att få färre elever i sina barns klasser än vad det är i stan. Vi har ungefär 20 elever per klass i Fjärdhundra, säger Fredrik Lannergård.

Han föreslår att kommunen underlättar valet av Fjärdhundra genom bekosta busskort till elever som vill gå i Fjärdhundraskolan.

– Fria bussresor för elever på grundskolan är en intressant tanke men det kommer inte att lösa de utmaningar vi har gällande lokalbehov, säger Anders Härdevik.

– Det är det fria skolvalet som gäller och vi ser inga jätteströmningar till några av kransortsskolorna. Det är ingen lösning att bara tänka Fjärdhundra. I Fjärdhundra finns det lediga klassrum, men det räcker inte. Vi behöver ta ett helhetsgrepp, säger han.

Enligt Anders Härdevik behöver ett beslut om att bygga en ny kommunal grundskola eller annan utökning av skolans lokalytor tas någon gång under första delen av nästa år, följt av rask projektering.

– Vi i den kommunala grundskolan har en skyldighet att ta emot alla som vill ha en plats. Priset vi får betala för det är att vi måste göra de nödvändiga investeringarna, säger han.

I början av oktober gick 4 410 elever i grundskolan (inklusive förskoleklass) i de kommunala skolorna i Enköping. Ett år tidigare var antalet 4 224.

Till det här läsåret har det framförallt skett en märkbar ökning av antalet barn i förskoleklass. Det är över hundra fler än förra läsåret.

Skolval och placeringsområde

Till nästa läsår (2019-2020) kommer Enköpings kommun att ha en centralt administrerad antagningsprocess . Val till förskoleklass ska göras höstterminen 2019.

Kommunen inför ett gemensamt placeringsområde. Sedan blir det krångligare. Samtidigt har nämligen varje skola ett geografiskt definierat placeringsområde, för att de som inte gör aktiva skolval ska garanteras plats.

Om alla som önskar inte får plats vid en skola gäller i tur och ordning 1 placeringsområde, 2 relativ närhet, 3 syskonförtur och 4 lottning.

Källa: Skolnämndens riktlinjer för skolplacering

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!