Stigs infart används som snötipp

De tre senaste vintrarna har Stig och Laila Lindholm i Grillby fått snö dumpad på sin tomt. "Vi har försökt få stopp på det men det verkar omöjligt", säger de.

"De måste ju veta", säger Stig Lindholm.

"De måste ju veta", säger Stig Lindholm.

Foto: Anette Östlund

Grillby2023-06-20 20:00

Första året de upptäckte snömassorna skottade Stig själv undan dem, berättar han. Ingen av dem använder infarten mot Orrstigen där snön tippas eftersom de har en annan, mot Villagatan. 

– Det är möjligt att kommunens snöröjare först trodde att det var en allmänning men sedan andra vintern måste de ju veta eftersom jag försökt komma till tals med kommunen sen dess, säger han.

Den gångna vintern var snöhögen större än tidigare år och paret ilsknade till ordentligt. De har dock inte med egna ögon sett snön dumpas på deras tomt eftersom den aktuella infarten skyms från huset av en bod.

– Jag har pratat med gatuchefen som lovat att återkomma men inget har hänt, säger Stig Lindholm när han visar runt på platsen som nu täcks av gruset som följt med snön och blivit kvar. 

– Snö som röjs från gator och dumpas i högar räknas ju som miljöfarligt avfall och det känns ju sådär att det ligger här, säger han.

Enligt gatuchefen Jörgen Wihlner är det tveksamheter med fastighetsgränsen som kan vara orsaken till att snön plogats upp på platsen. 

– Enligt mina kartor äger kommunen den delen och det är en allmän plats. Men visar det sig att snö kommit på hans tomt ska vi självklart ta bort gruset och inför nästa år kanske stänga av med betongsuggor eller liknande, säger han.

Han säger att han nyligen försökt få kontakt med Stig Lindholm för att klara ut vissa saker men inte lyckats.

Att det skulle handla om snödumpning håller han inte med om. Bortforsling av snö, så kallad kvittblivning, innebär att snö som under en tid samlats på en uppsamlingsplats och sedan körs iväg med ett fordon och tippas är enligt miljöbalken ett avfall.

– Vi har absolut inte dumpat snö där. Det vi gjort är att vi plogat just den gatsnutten och att det då blivit en plogvall där. Det är svårt när man sitter och plogar att veta exakt var gränsen går, säger Jörgen Wihlner.

Stig Lindholm är dock säker på var hans tomtgräns går.

– Vi går efter lantmäteriets tomtkarta. Men det var ju det här som gatuchefen skulle kolla upp och återkomma till mig med. Förra året, säger han.

Att få en betongsugga ställd för infarten lockar inte paret Lindholm eftersom en sådan även förhindrar dem själva att använda infarten om de skulle behöva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!