Grillbys privata alternativ firar 20 år

Förskolegården känns mer som en privat trädgård än offentlig miljö. På förskolan Solstrålen växer äppelträd, rabarber och bärbuskar.

Laura, Nike, Jack och Ellie får fina mustascher när de dricker blåbärssmoothie till mellis.

Laura, Nike, Jack och Ellie får fina mustascher när de dricker blåbärssmoothie till mellis.

Foto: Anders Jagemo

Grillby2024-05-21 05:00

Nyheten i korthet

  • Solstrålen, en privat förskola i Grillby, firar 20-årsjubileum. Förskolan drivs av rektor Susanne Berg Bodin och har en inriktning på trygghet.
  • Förskolan har en hög personaltäthet. Detta bidrar enligt Susanne Berg Bodin till att barnen lär sig att lösa konflikter på ett icke-våldsamt sätt.
undefined
Susona, Colin och Karl visar sina klättringsfärdigheter för rektor Susanne.
undefined
Alissa har tagit sig högt upp i klätterställningen.
undefined
Karl går armgång. En utmaning som barnen gillar på Solstrålen.
undefined
Nora Bodin ägnar sig åt Colin och Ivar i sandlådan.
undefined
Föräldern Amanda Florin, förskolelärare Marlene Lilja, rektor Susanne Berg Bodin och förskolelärare Nora Bodin trivs på förskolan Solstrålen.
undefined
Susanne Berg Bodin har många fina minnen på väggen inne i förskolan från barn som slutat under årens lopp.
undefined
Susanne Berg Bodin på förskolan Solstrålen.
undefined
Förskolegården är som en trädgård, enligt Susanne Berg Bodin.
undefined
En välkomnande skylt till Solstrålen.

I Lantmännens gamla kontor i Grillby ligger sedan 20 år tillbaka fristående förskolan Solstrålen. Rektor Susanne Berg Bodin har drivit förskolan sedan starten. Filosofin är att trygghet ska genomsyra verksamheten.

– Barnen ska känna sig hemma och trygga. Har man tryggheten är det allt, säger Susanne Berg Bodin.

– Idén är att barnen aldrig kan lära sig något om de inte är trygga socialt.

Hon berättar att hon brukar få kvitto på tryggheten när barnen har lämnat Solstrålen och börjat i skolan i förskoleklass.

– De säger att de barn som kommer från oss kan lösa konflikter på annat sätt än att slåss.

Enligt rektorn är en förklaring till det att det är många vuxna pedagoger i grupperna med de minsta barnen. Det handlar om tre pedagoger på nio barn för ett- till treåringarna. Förskolan har åtta anställda på motsvarande cirka sju heltidstjänster. I dagsläget går 30 barn på Solstrålen.

Susanne Berg Bodin tror också att ett vinnande koncept är att inskolningen tillåts ta tid. Den tar tre veckor och föräldrarna är med hela vägen under inskolningen.  

Redan från den allra första tiden får förskolans barn ljuda bokstäver. Det ger uppenbarligen effekt.

– Nästan alla barn kan läsa när de slutar här.

Att Solstrålens förskolegård är hemlik som en villaträdgård kan vi delvis tacka föräldrarna för. Som avslutningsgåvor och minnen av deras barn har många föräldrar under årens lopp skänkt bärbuskar och träd till Solstrålen.

Amanda Florin är en av föräldrarna. Dottern Svea har gått på Solstrålen, sonen Karl går just nu och ett tredje syskon är på väg och kommer att börja i framtiden.

– Det är en sådan familjär stämning här. Den långa inskolningen var något som stack ut när man har pratat med föräldrar som har sina barn på andra förskolor, berättar Amanda Florin.

Inskolningen ger viktig kunskap om varje barn och relationen mellan barn och föräldrar. Pedagogen Marlene Lilja tycker att det behövs minst två veckor för att hon och hennes medarbetare ska få en bra förståelse för hur föräldrarna är med sina barn.

– Det som verkligen skiljer här är den goda relationen med föräldrarna, säger Marlene Lilja när hon jämför med andra förskolor som hon har arbetat på.

Ett orosmoln för Solstrålen är att den ännu efter 20 år bara har tillfälligt bygglov. För två år sedan beslutade Enköpings kommuns plexutskott att en ny detaljplan ska göras för att se om det går att ge permanent bygglov, men sedan dess har inget hänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!