Grillbyängen är ett relativt nytt bostadsområde i södra delen av Grillby där vägarna har namn efter lokala profiler som bodde i området på 1900-talet.
Längs Ruts väg har Ruts Fastighet AB det de senaste åren byggt elva parhus i bostadsrättsform, som sålts via mäklaren Svalbohusen. På varje parhustomt har mäklaren också salufört ett mindre hus. Dessa så kallade orangerihus har sålts som 68 kvadratmeter stora bostadsrätter för 2,1 miljoner kronor styck, plus en månadskostnad på närmare 2800 kronor.
För att få till denna extra fastighet på varje tomt var planen att bygga ihop den 40 kvadratmeter stora förrådsbyggnaden med ett 30 kvadratmeter stort Attefallshus, som byggts på varje tomt, i vinkel mot förråden. Någon form av glasparti i själva vinkeln skulle docka ihop de två byggnaderna.
I mäklarens reklam talades det om "ett hem som sticker ut" och "68 välplanerade kvadratmeter med smarta lösningar och genomtänkta flöden".
Problemet var bara att lösningen inte var så särskilt smart eftersom den inte var laglig. Enligt detaljplanen från 2016 och byggloven för respektive fastighet får det endast byggas ett parhus och ett förråd med gästrum på max 40 kvadrat på varje tomt. För Attefallshus krävs inget bygglov men de ska vara fristående. Och förrådsbyggnaden får bara användas som förråd och gäststuga till parhuslägenheterna.
– Det här är att lura folk. Var och en för sig strider inte byggnaderna mot bygglovet men byggs de två ihop blir det olagligt, säger Magnus Hellmark, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.
Kommunens bygglovsavdelning fick frågor om husen för ett år sedan och har sedan dess känt till planerna.
– Men så länge husen inte har byggts ihop är de inte olagliga, därför har förvaltningen inte kunnat göra något, säger Magnus Hellmark.
Detta intygar bygglovschefen Christina Gortcheva.
– Det är helt riktigt. Men vi har haft flera möten med sökande och förklarat hur det ligger till. Man har rätt att bo i ett komplementbostadshus, alltså ett Attefallshus, men det är 30 kvadratmeter stort. Förrådet får man inte bo i permanent, det ska vara just förråd till husen på tomten samt gäststuga där man får övernatta tillfälligt, säger hon.
Skulle förråden ha använts som permanentboende skulle inte heller parhusen blivit fullständiga då de saknat förråd, vilket är ett krav, förklarar Christina Gortcheva.
Nyligen fick hon dock ett samtal från sökanden om att det inte blir några orangerihus. Bolaget har ändrat sig och kommer inte att bygga ihop förråden med Attefallshusen. Därmed slipper man att få användningsförbud på husen. Hur köparna drabbas kan Christina Gortcheva däremot inte uttala sig om eftersom kommunen inte har något med det att göra.
Jakob Jamieson på Svalbohusen har varit projektets mäklare. Han säger till EP att han inte får kommentera enskilda fall och därför inte kan berätta hur köparna drabbas, om köpen exempelvis kommer att gå tillbaka.
Vad har du känt till om husen?
– Det jag har haft kännedom om är att husen varit ok att sälja. När jag fick information om att de inte var det längre så drog vi tillbaka dem. Sen har jag haft en dialog med kunderna, säger han.
Visste du inget om att husen inte var lagliga?
– Om jag säger så här: Jag visste knappt ens själv hur de tänkt sig att göra. Jag hade bara en planritning från början men när det sas att man inte fick göra så korrigerade vi det, säger han.
EP har varit på plats på Ruts väg vid ett par tillfällen. Vid det första besöket den 12 maj, då planerna ännu inte dragits tillbaka, träffar jag på ett par som köpt ett av orangerihusen. De säger att de inte hört talas om att det skulle vara några problem med husen, men vill inte bli intervjuade.
Peter Roslin-Slawinski är vd för Ruts holding Fastighet AB, produktionsbolaget som köpt Ruts Fastighet AB. I ett skriftligt svar berättar han att orangerihusen ingick i ett färdigt koncept då bolaget köpte projektet men att man, efter samråd med kommunen, kommit fram till att husen inte överensstämde med byggreglerna. Enligt Roslin-Slawinski är det endast två av de elva orangerihusen som sålts till privatpersoner, övriga nio har produktionsbolaget sålt till sig själv. De två privata köparna är nu utköpta och fullt kompenserade och kommer istället att tillträda var sin parhuslägenhet, skriver han och understryker att inga privatpersoner har drabbats av det inträffade.
Peter Roslin-Slawinski berättar också att produktionsbolaget nu kommer att sälja Attefallshusen som fristående hus.