Med nio kartonger noter att sortera

Enabygdsarkivet fick ta över spelmannen Sture Lanzéns hela notsamling. Nu pågår sortering och kategorisering.

Raden med pärmar på Roine Schennings och Per Lindqvists är bara en liten del av den stora samling med noter som Enabygdsarkivet fått efter Sture Lanzén.

Raden med pärmar på Roine Schennings och Per Lindqvists är bara en liten del av den stora samling med noter som Enabygdsarkivet fått efter Sture Lanzén.

Foto: Lotta Lille

Grillby2020-08-08 09:59

När Sture Lanzén gick bort för snart två år sedan hade han länge kunnat titulera sig som såväl spelman som kompositör och visförfattare. Att han också lämnade en samling noter efter sig var kanske ingen överraskning, men när hans arvingar frågade om Enabygdsarkivet ville ta emot "lite noter efter pappa" blev det en överraskning hur stor samlingen var:

– Det visade sig vara nio flyttkartonger fyllda av musik. Jag och Per Lindqvist har åtagit oss att sortera samlingen. Framför allt vill vi göra Stures musik tillgänglig för andra spelmän, säger Roine Schenning i en paus i arbetet i Villberga hembygdsförenings lokal i Grillby.

I samlingen finns noter till såväl populärmusik som spelmansmusik, och det är framför allt spelmansmusiken som Roine Schenning och Per Lindqvist nu ägnar sig åt.

– Kategorisering av spelmansnoterna pågår. Vi skiljer på låtar och visor, och delar också in låtarna beroende på om det är vals, shottis, hambo, polskor ... En hel del är Stures egen musik, men det finns också uppteckningar av musik efter spelmän i Enköping, Uppland, Sverige och från nordiska länder, berättar Roine.

Hur spelmansmusiken från Norden hamnade hos Sture Lanzén berättar Per om:

– Sture och Trögds spelmanslag var med när Grillby folkdansgille besökte våra vänorter. Det blev mycket musik och dans då, och många minnen kommer tillbaka nu när vi går igenom noterna, säger han.

Det finns tankar om hur inte minst unga spelmän ska ges tillgång till arkivet förhoppningsvis redan i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!