Enligt det bygglov som kommunen gett för en lagerbyggnad i Villbergaby kommer det inte att förekomma någon miljöfarlig verksamhet där som innebär att en oljeavskiljare behöver installeras.
– Den frågan hanteras när en ansökan lämnas in över verksamhet som kan innebära miljöpåverkan, säger Chrisrtina Gortcheva, bygglovschef vid Enköpings kommun.
Frågor om miljöpåverkan klargjordes i detaljplanen för industriverksamhet på platsen. Detaljplanen överklagades men godkändes i mark- och miljööverdomstolen 2021.
Efter ett beslut om bygglov hålls ett tekniskt samråd. Då hanteras frågor om kontrollplan, som brandbeskrivning och installationer. Där kan frågan om en oljeavskiljare tas upp.
De tekniska handlingarna tas fram strax före startbesked ges, annars finns risk att de måste revideras.
Den del av fastigheten där schaktningsarbete genomförts omfattas inte av detaljplanen och där krävs inget lov för att utföra markarbeten uppger bygglovschefen.
Enligt Patrik Holm, plan- och exploateringschef vid kommunen, kommer ombyggnaden av vägen bekostas av företaget som etablerar sig där.
– I avtalet med åkeriet skrivs in att de står för kostnaderna för vägbygget. Men kommunen handlar upp byggentreprenören, det krävs för kommunal infrastruktur, säger han.
Det är dock kommunen som kommer att stå för driftskostnaderna av vägen.
– Så är det i de flesta fall i tätorter, det är samma förfarande vid exempelvis Storskogen, Munksundet och Korsängen. Det är kommunens egendom när det är byggt.