I början av december tog Inspektionen för vård och omsorg, IVO, beslutet att återkalla bolaget Trygg Framtid TF AB:s tillstånd för att driva familjehemsvård och HVB-hem.
Elva dagar senare skulle verksamheten vara avvecklad.
IVO anser att de uppdagade bristerna hos fyra av bolagets företrädare är så omfattande och allvarliga att de inte kan åtgärdas, vilket motiverar myndigheten att omedelbart återkalla tillstånden, utan föregående föreläggande.
Bolaget har drivit familjehemsvård och HVB-hem i åtta olika kommuner. I Villberga-Backa har det handlat om HVB-hemmet Superhjälten, där man under ett drygt år tagit emot 9-12-åriga pojkar med komplexa psykosociala problem, beteendeproblematik och/eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
IVO:s beslut utgår inte alls från hur vården av pojkarna bedrivits utan baseras helt på en så kallad lämplighetsprövning som görs för att förhindra oseriösa aktörer inom välfärdssektorn. Enligt socialtjänstlagen ska en sådan lämplighetsprövning göras av alla som på ett eller annat sätt har ett betydande inflytande i ett bolag som fått tillstånd för familjehems- och HVB-verksamhet.
Trygg Framtid ingår i en komplex ägarkedja och IVO har därför lämplighetsprövat fem bolag och sju ledningspersoner i denna kedja. Det som kontrollerats är skötsamheten när det gäller förpliktelser mot det allmänna, det vill säga om de betalat skatter och avgifter, om de följt lagar och regler men också andra omständigheter av betydelse.
Utifrån uppgifter bland annat från Skatteverket, Förvaltningsrätten och Kammarrätten gör IVO bedömningen att fyra av de sju bolagsföreträdarna inte uppfyller kravet på lämplighet. En femte bedöms ha brister, men av mindre allvarligt slag.
Misskötsamheten hos de fyra är av sådan art och omfattning att den inte kan åtgärdas och därför är en återkallelse av bolagets tillstånd både nödvändigt och lämpligt, menar IVO.
Ett av alla exempel är att de fyra tidigare varit inblandade i ett bolag där Skatteverket slagit fast att det lämnats osanna fakturor, det vill säga att arbetet inte utförts av fakturautställaren. Skatteverkets bedömning är att fakturorna syftade till att dölja löneutbetalningar och gjorde det möjligt för bolaget att tillgodogöra sig avdrag för kostnader och på så vis slippa påföras arbetsgivaravgifter till betydande belopp. Även Trygg Framtid ska ha varit en del av detta upplägg.
Andra exempel är att Skatteverket bedömt att personerna uppvisat allvarlig ekonomisk misskötsamhet i form av för sent inbetalda skatter och avgifter, brister i bokföring och oredovisade löner. Vissa av Skatteverkets beslut har senare fastslagits av domstol.
Trygg Framtid har överklagat IVO:s beslut och förvaltningsrätten har gått med på inhibition, alltså att beslutet inte ska gälla innan domstolen avgjort saken.
Bolagets huvudman Mazem Tamimi avböjer intervju men berättar i ett mejl till EP att man ändå avvecklat verksamheten i Villberga.
I bolagets yttrande till IVO framgår att man inte alls håller med om IVO:s påståenden. Misskötsamheten, menar företrädarna, ligger så långt bak i tiden att den inte borde beaktas, dessutom har den varit känd för IVO redan innan tillståndet beviljades.
Bolaget anser att man vidtagit tillräckliga åtgärder för att inte hamna i samma situation igen.
I sin överklagan trycker bolaget på att IVO:s beslut är "synnerligen ingripande och medför stora ekonomiska förluster för bolaget," samtidigt som det drabbar brukare såväl som personal.