Gamla plankor får nytt liv

Den sex centimeter tjocka bordsskivan består av plankor från en nedlagd bygdegård i trakten. Grova skruvar är hämtade från den skrotade järnvägsbron över Ekolsundsviken. Allt är återvunnet, enligt bordsbyggaren Markus Kyhlström.

En bordsskiva av annorlunda slag –  sammanfogat i egenkomponerat mönster av olika trädslag, ”…rester från annan tillverkning”.

En bordsskiva av annorlunda slag – sammanfogat i egenkomponerat mönster av olika trädslag, ”…rester från annan tillverkning”.

Foto:

Grillby2018-10-13 07:00

Behöver du ett bord som väger ett par hundra kilo, med skiva av golvplankor och underrede av gammalt väggtimmer? Ja, då har du kommit rätt. Alltså, om du åkt till Skäggesta vid Grillby­avfarten från E 18.

I den gamla bondgården finns företaget Möbler & Ting Grillby, inklusive innehavaren och hantverkaren Markus Kyhlström.

– För sex år sedan hade vi en hög gamla golvplankor liggande, och det bar sig inte bättre att det behövdes ett bord modell större till försäljningsdelen. En vecka senare var just bordet sålt, berättar han.

Markus Kyhlströms konstverk i form av rustika bord borde snarare ses än beskrivas. I en av gårdens logar har han inrett en snickeriverkstad, där han alltid har ett par bord på gång. Både tillverknings- och leveranstid är långa. Allt görs med handverktyg, låt vara att en del av dem är elektriska.

– Bland de verktyg jag använder mest är absolut mina stämjärn, men också rubanken, den gamla hyveln, kommer till användning allt emellanåt. Mycket sandpapper går det åt för att slutligen få fram den rätta ytfinishen, säger Markus Kyhlström.

I ett hörn ligger ett upplag med plankor, och nu talar vi plankor med stort P.

– Sådana grova och breda som finns i många loggolv här på trakten.

Han kunde lika gärna ha sagt ”fanns”. Sanningen är den att bordstillverkningen ständigt kräver ny tillgång på gammalt virke, och Markus dammsuger trakten – med viss överdrift.

– Att få tag på plankor är faktiskt kruxet i det hela. Allt ska vara återvunnet, också järndetaljerna som håller ihop stommarna.

Plankorna är mest av furu, ask eller ek, och i sällsynta fall av björk. Utanför logen står ett bastant underrede, som ska bära upp en skiva bestående av enbart två brädor – trots att bredden är 95 cm. Längden blir drygt tre och en halv meter.

– Dagens öppna lösningar i moderna villor gör det möjligt att ha breda, långa och kraftiga bord, säger Markus.

Hans bord, och bänkar för den delen, finns numera i såväl slott som koja. Det förstnämnda är Ekholmens slott i närliggande Trögden – vilket numera ståtar med ett bord som är nära fem meter långt.

– Jag gör bara beställningsjobb. Alla bord blir individuella, beroende på att inte några brädor är lika och den olikheten ska också bevaras.

2618 + 2629

Markus Kyhlström har inrett sin snickeriverkstad i en av gårdens logar. Det är här Markus, helt hantverksmässigt, tillverkar de alltmer efterfrågade borden gjorda av golvplankor och väggtimmer.

2577

Både tillverknings- och leveranstiderna är långa. Markus Kyhlström gör det mesta av arbetet med borden för hand. Det handlar om beställningsarbete. Allt material är återvunnet – både trä och järnbeslag.

2562

Bordens underreden är gjorda av återvunnet väggtimmer. ”Alla bord blir individuella”, säger Markus Kyhlström.

2554 + 2568

”Att få tag på plankor är faktiskt kruxet i det hela”, säger Markus Kyhlström. Alla plankorna ska vara återvunna, virke av senare datum godkänns inte. Det handlar mest om furu, ask eller ek. I sällsynta fall om björk.

2589

En bordsskiva av annorlunda slag – sammanfogat i egenkomponerat mönster av olika trädslag, ”…rester från annan tillverkning”.

2584 + 2614 + 2588

Också alla metalldetaljer som används vid Markus Kyhlströms tillverkning av bord och bänkar ska vara återvunna. De här skruvarna kommer från den upprivna rälsen över Ekolsundsviken.

Järndetaljerna kommer i tur och ordning från Ekolsunds värdshus, 1700-tal, från en snickarbänk (bänkhake) samt från den upprivna rälsen över Ekolsundsviken (s k fransk skruv i storformat).

2604

Bordet, tillverkat av ett gammalt loggolv och med underredet tillverkat av väggtimmer, ses här i färdigt skick. Plankorna är inte hyvlade utan slipade med sandpapper ”… för att ytan ska behålla mer av sin ursprungliga struktur”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om