Fängslande historier om livsödena i Grillbys gamla hus

Carina Karlsson började släktforska när hon var tio. Det är fortarande lika spännande och roligt.

Rune Haag visar en bild med bland annat hans mormor, morfar och gammelmorfar på Länsmansgården.

Rune Haag visar en bild med bland annat hans mormor, morfar och gammelmorfar på Länsmansgården.

Foto: Anders Jagemo

Grillby2022-01-16 08:00

På Enabygdsarkivet i Grillby firades Släktforskningens dag på lördagen med en intressant utställning. Den kommer att finnas kvar i någon månad till, ett utmärkt tillfälle för nya och gamla Grillbybor att lära känna sin bygd.

Villberga hembygdsförenings släktforskargrupp har forskat fram spännande fakta om äldre hus i Grillby. Även Eneby gård i Hacksta ingår i utställningen.

– Jag var tio år när jag började släktforska, berättar Carina Karlsson som har kommit till 1500-talet på sin pappas sida.

undefined
Carina Karlsson har släktforskat sedan hon var tio år. Det är fortfarande lika spännande.

Ett spännande livsöde av Carinas förfäder hade Anders Mikaelsson Arhus, dansk soldat på 1600-talet. Han blev tillfångatagen och gick över till svenska sidan för att bli fri. När Anders kom till Dalarna gjorde han en kvinna med barn och dömdes till gatlopp.

Innan dess hade prästen missuppfattat Anders namn. Han kom från Århus, men det blev Arosell i kyrkböckerna och senare Arosenius.

Rune Haag har bott i Länsmansgården. Han visar bland annat en bild där hans mormor, morfar och gammelmorfar står framför huset.

undefined
Birgitta Gunnarsson pekar på en bild av det forna Grillby.

Birgitta Gunnarsson har vuxit upp i Bryggeriet/Mejeriet ett annat av husen i utställningen. Hon bodde kvar tills det revs, 1980.

Ett annat intressant Grillbyhus, som också har rivits, är det stora Kråkslottet som låg i anslutning till Grillby metallfabrik. Där har många människor passerat genom åren.

– 450 personer har bott i Kråkslottet mellan 1893 och 1956, berättar Birgitta som har gjort gedigna efterforskningar om Kråkslottet som revs 1968 och fick sitt namn när det stod öde på slutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!