Småbarnsföräldrarna Ida Kronkvist och Sofia Ödevi har sina barn på Grillby förskola och Skolsta förskola. De arbetar båda på Lasarettet i Enköping och börjar klockan 06.45 om morgnarna. Dessutom pendlar deras män till sina arbeten.
Förskolorna öppnar klockan 06.30 om morgnarna. Det är en kvart för sent för att det ska fungera för familjerna. Varken Sofia Ödevi eller Ida Kronkvist hinner lämna på förskolan innan de börjar sina arbetsdagar.
– I dagsläget får min karl lämna halv sju. Han jobbar i Bro och kommer då 10 till 15 minuter för sent till jobbet, berättar Ida Kronkvist.
– En kvart skulle göra mycket. Då skulle jag kunna lämna på förskolan, fortsätter hon.
För Sofia Ödevis familj är situationen snarlik.
– Min man börjar klockan 06 i Stockholm. Han kommer en och en halv timme för sent på morgnarna när han lämnar, säger hon.
De sena ankomsterna på morgnarna innebär att maken behöver jobba längre på kvällarna. För barnen på förskolan blir det också längre dagar.
– I stället för att öppna en kvart tidigare på förskolan får barnen gå en och en halv timme längre, förklarar Sofia Ödevi.
De har båda fått nej till att få lämna tidigare. De kommunala förskolorna i Enköping har ramtider för sina öppethållanden mellan 06.30 till 18.30. Samtidigt finns två undantag, Fjärdhundra som öppnar 06.00 och Lillkyrka som öppnar 06.15.
– Fritis på skolan öppnar 06.15. Varför kan inte förskolan också göra det? Det känns ologiskt, säger Sofia Ödevi.
– I slutändan är det barnen som drabbas och det är synd, säger Ida Kronkvist.
De har talat med andra föräldrar om tiderna för lämning på förskolorna och har mötts av liknande berättelser. Ida Kronkvist har även varit i kontakt med grannkommunen Håbo som öppnar 06.00.
– Grillby och Skolsta är pendlarorter. Det finns ingen anledning att inte öppna tidigare, säger hon.
Sofia Ödevis familj bodde tidigare utanför Uppsala när de två äldsta barnen gick i förskolan. På den förskolan gick det bra att lämna 05.30 när de behövde göra det.
– Omöjligt kan det inte vara att öppna tidigare. Det fungerar ju bevisligen på andra förskolor, säger hon.
Att byta förskola är inte ett alternativ som familjerna överväger.
– Barnen stortrivs i Grillby, så vi vill inte flytta på dem, säger Ida Kronkvist.
– När barnen sedan börjar i skolan vill de gå med sina kamrater i samma område, säger Sofia Ödevi.