Lastbilarna går fram och tillbaka till olika fastigheter på landet utanför Enköping och tippar av snö på deras mark. Som tack för att snötransportören blir av med sin snö, får markägaren betalt.
– Det börjar bli trångt. Vi väntar på att kommunen ska hjälpa till så snön kan läggas på ett ställe där alla tycker att det är rätt och riktigt. Kommunen ställer inte upp med tippar åt oss, det är ett dilemma, säger en av de som kör "privat" snö och som vill vara anonyma.
Snö som kommer från privat mark, fastighetsägare och till exempel kundparkeringar få inte lämnas på av Enköping kommuns avsedda platser. Där ska bara snö från kommunens egen mark tippas.
När vi pratar med de som kör bort snö uttrycker de samma sak, att de "önskar att kommunen ställde upp som förr i världen". En berättar att för fyra, fem år sedan var det möjligt för alla att tippa snö på bland annat Hökens grusplan på övre Lillsidan.
– Vi vill att kommunen ska kunna hjälpa till och deponera snön någonstans. Det blir jobbiga kostnader när det dessutom är sådana enorma mängder som i år. Det är bara att titta på alla nyproduktioner, det finns inte plats för att lägga snö i en stor hög. Det är ju trångt byggt idag, så det finns ju knappt plats för att parkera bilarna.
Vilket svar har kommit från Enköpings kommun?
– De har inte återkopplat. De sitter väl och funderar och känner sig lite trängda. Jag antar att det har mycket med miljö att göra. Du vet, det är en farlig fråga idag, svarar en av de som kör bort snö.
Den ovanligt snörika vintern har gjort att allt handlar om kostnader, säger en annan.
Har ni råd att betala för att bli av med snön?
– Det blir dyrare för fastighetsägaren och för oss. Vi får ju betala det bonden vill ha. I år har det blivit en affär av allt eftersom det inte finns någonstans att göra av all snö. De som äger mark vet att de kan ta bra betalt.
Han menar att det funnits upplag på landet tidigare men i vinter har markägare kunnat höja priset, tack vare större efterfrågan.
Snötransportörerna berättar om att de markägare som är villiga att ta emot snö behöver tillstånd. På frågan om hur många som ser det som en affärsidé svarar en:
– Jo, det är väl rätt förekommande men kan inte säga hur många.
Tillståndet som behövs är ett bygglov för upplag, en form av säsongslov som gäller mellan 1 oktober till 30 april.
Flera transportörer tycker det är en onödig miljöpåverkan att transportera bort snö flera mil. Antingen till landsbygden utanför Enköping eller att åka till Uppsalas tipp.
– Uppsala har en öppen tipp där kan vem som helst tippa av snö. Det är väl från kommun till kommun, men där verkar de ha insett att det är bättre att snön hamnar på en tipp än riskerar ligga kvar på till exempel en stor kundparkering, som sen överbelastar dagvattensystemet när det smälter på våren. För det blir mycket snö som kan bli liggandes på en parkering man samlat ihop. I Enköping får man nämligen ploga ihop snö i en hög som får ligga kvar inom den egna fastigheten, utan bygglov.
De som tar emot snö ansvarar också för att ta reda på det som blir kvar efter snön smält. Skräp, sand och grus.
– Det är tråkiga kostnader inblandat vad gäller snö. Ingen jobbar gratis. Och naturligtvis måste en fastighetsägare på landet som tar emot stora snömängder också få betalt. De ansvarar ju för att ta reda på det som blir kvar i tö. Det kostar tid och pengar.