Husen i Gånsta sätts ihop på en dag

Bostadsområdet vid Boglösarondellen växer snabbt nu. Snart kommer 15 BoKlok-hus med 100 lägenheter att finnas på plats. Under torsdagen monterades ett av husen.

Ett vardagsrum och kök kommer lastat. Modulen lyfts av långtradaren och placeras ovanpå en identisk modul.

Ett vardagsrum och kök kommer lastat. Modulen lyfts av långtradaren och placeras ovanpå en identisk modul.

Foto: Anette Östlund

Gånsta2022-11-03 18:00

– Vi började klockan sju i morse. På åtta timmar ska huset vara monterat, berättar produktionsteknikern Christer Eklund.

Vi står på loftgången till ett av de redan monterade husen. En bit bort, närmast Österleden, vid en stålställning är det dags för nästa huskropp att ta form. Att det går snabbt beror på att husen redan är förtillverkade i så kallade moduler i fabrik. En enrumslägenhet är exempelvis tillverkad i en enda modul medan en fyra består av tre moduler som nu monteras ihop på plats.

– För att kunna pressa kostnaderna ska allt vara så enkelt som möjligt. Därför har vi tagit den industriella produktionen så långt vi kan, alla lägenheterna har vita väggar, trägolv, vitt kakel och släta luckor, berättar Andreas Melén, affärsutvecklare på företaget BoKlok.

Husen i Gånsta ska byggas i två etapper, åtta huskroppar i den första och sju i den andra med 48 respektive 52 lägenheter i varje.

Framför våra ögon tar det de kallar C-huset form. Modulerna lyfts av från långtradarna och ställs på plats. Allra sist ska taket på och också det är ihopmonterat i förväg. Byggjobbarna jobbar snabbt och vant, det är samma personer som monterar BoKlok-hus runt om i landet. 

I början av september kom det första huset på plats. Vecka nio, i februari nästa år, ska alla 15 huskropparna vara monterade och senare i vår har man planerat för inflyttning i den första etappen.

Andreas Melén berättar att alla lägenheter utom en i första etappen är slutsålda. I andra etappen är ett tiotal tingade.

– Försäljningen går långsammare nu, första etappen såldes innan kriget i Ukraina. Nu märks det att kunderna börjar bli försiktigare, säger han.

SCB rapporterade i veckan i sin kvartalstatistik om tvärnit i byggbranchen. Andreas Melén säger att BoKlok också märkt av inbromsningen men vill inte tala om någon tvärnit.

– Absolut att vi är påverkade men vi säljer fortfarande. Vi har ju haft dippar förut och slagits av hur snabbt efterfrågan kommit tillbaka. Och eftersom intresset för första etappen här i Gånsta var stort så vi är trygga med att intresset fortsätter när marknadsdippen släpper, säger han.

Enligt hemsidan startar priserna på nästan 1,4 miljoner. Därtill kommer en månadskostnad på cirka 4 500 kronor för en tvårumslägenhet. Trots ökade materialpriser tror Andreas Melén inte att priset på lägenheterna kommer att höjas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!