De var stadsbor och visste inte så mycket om lantlivet. Nu har de blivit kvar i snart 50 år och har mycket att berätta om det äventyr de gav sig in på.
– Vi visste ingenting, säger Margareta och Per och tänker på hur de 1972 oförskräckt gav sig in i trädgårdsbranschen. Då hade handelsträdgården i Alsta funnits sedan 1945 och ägts av Nils de la Maré och från 1955 av John Holmberg.
Det började med tomater, gurka och blommor i liten skala. Men snart behövde de utvidga och när trädgårdsverksamheten i Lövsta, Kungsängen, lades ned passade de på att ta hem ett av dess växthus.
– Vi rev själva växthuset. Man var stark på den tiden.
1975 satte odlingen igång i större skala. Margareta och Per gick kurser och tog kontakt med trädgårdskonsulenter. De var ju "amatörer" och behövde råd och stöd. De drev handelsträdgården i cirka ett decennium och konstaterade 1986 att det inte längre var lönsamt – oljepriset hade blivit för högt – så de gick tillbaka till tidigare arbeten. Per som konsulent (han är utbildad trädgårdsingenjör i Alnarp) och Margareta bland annat som lärare.
Efter några år tyckte de att det vore roligt att göra något med växthusen. År 2000 startade de en plantskola med växter för utebruk och började arrangera utställningar med konst och konsthantverk. Plantskolan upphörde 2015, men utställningsverksamheten har fortsatt och öppnar nu sin tjugonde säsong. Startens blygsamma servering av kaffe och bulle har vuxit och idag är Alstas kafé ett populärt utflyktsmål för kaffesugna.
När paret ser tillbaka finns det så mycket att minnas. Alla konsthantverkare och konstnärer. Många har återkommit. Monica Holm, till exempel, årets första utställare. För att inte tala om stickkurserna, 1700-talstemat och teaterföreställningarna.
– Litet extra speciellt var när Anna Lina Hetzberg skrev pjäsen om Gerda Holmberg-Karlfeldt som var skriven direkt för Alsta, säger Margareta och Per.
– I år är temat återbruk i flera utställningar. Maj- och juni heter utställningen ”Andra chansen: Inspiration att återanvända, lappa och laga” med tolv deltagare.
– Återbruk har vi hela tiden själva praktiserat. Vi har tagit tillvara växthus, fönster och dörrar och teglet på ett av golven fick vi från Örsundsbros arrestlokal, när den revs. Senaste tillskottet är två gamla garagedörrar från Blomstergatan 30 och 32 i Tierp. Innanför dem öppnar vi snart två bodar med vintage och kuriosa.