Det är svårt att hitta parkering på Enköpings garnison. Oväntat, med dessa stora asfaltsytor, men så blir det när fler än någonsin arbetar på området.
– Just nu är vi totalt 2 700 på garnisonen, som går in och ut genom grindarna dagligen. Vi kommer nog att landa på 3 000 med tiden, säger Ledningsregementets chef, överste Per Nilsson som tar emot i ett mötesrum.
– Enköping är en av de garnisoner som växer mest i Sverige, säger Eva-Mi Einvall, lokalförsörjningsplanerare och Försvarsmaktens kravställare.
Försvarsmakten är i stark tillväxt i hela landet och har så varit sedan Ryssland erövrade Krim år 2014. Det gäller i synnerhet här i Enköping. Aldrig, inte ens under världskrig, kalla kriget eller när "alla" gjorde lumpen har så många människor vistats här varje dag.
– De närmaste tio åren kommer vi få 2,5–3 gånger fler krigsförband att utbilda här. Samtidigt har vi permanenta enheter som Arméstaben, FMV (Försvarets materielverk, reds anm) och stora delar av förbandet FMTIS som leder driften av våra it-system, säger Per Nilsson.
Innan Rysslands invasion av Ukraina arbetade cirka 1 700 på garnisonen. 2018 flyttades 500 av Försvarsmaktens medarbetare från Stockholm till Enköping.
– De flyttades ut hit under 2019 och -20, det var en utmaning att få fram de arbetsplatserna. Nu har vi fått besked från regeringen om att växa ytterligare, säger Per Nilsson.
Att rekrytera och behålla så mycket personal är inte lätt.
– Många medarbetare är till exempel it-specialister, som är en svår grupp att rekrytera. Dessutom behöver vi många officerare och 400 anställda soldater, utöver de värnpliktiga. Där är det också viktigt att vi erbjuder de värnpliktiga en positiv värnplikt och visa att vi är en bra arbetsplats med bra kollegor och bra lokaler.
Vidare krävs en mängd ny infrastruktur. Modern militär teknologi behöver anpassade lokaler och övningsanläggningar.
– Våra byggnader som vi nu beställer kräver en helt ny teknisk höjd, säger Eva-Mi Einvall.
– Regementet är byggt 1940 med dåtidens krav. I mångt och mycket är husen de samma i dag. Vi saknar både moderna utbildningshallar för de värnpliktiga och kontor med rätt skyddsnivå och arbetsmiljö för de specialister som flyttat hit. Dessutom behöver våra befintliga byggnader renoveras för att leva upp till modern standard, säger Per Nilsson.
Vad kan det handla om?
– Om du tittar på något så enkelt som en kasern så är de byggda runt 1940 och är i dag runt 80 år. Förutom att de är slitna så har vi i dag andra krav på ventilation och hygien. Vi har ju både killar och tjejer och icke-binära och behöver möjliggöra enskilda ombyten och duschbås.
– I en redan befintlig garnison ska vi volymmässigt bygga lika mycket som ytterligare en garnison, säger Eva-Mi Einvall.
Pusslet ska sedan läggas mot bakgrund av en hotbild från både utlandet och inhemska kriminella gäng, som vill stjäla vapen.
– Har vi fått allt på plats inom tio år så har vi jobbat bra, säger Per Nilsson.
Garnisonens expansion kommer ge ringar på vattnet i Enköping. Lokala företag får en skjuts. Fler familjer flyttar hit. Arbetstillfällen uppstår.
– Vi är en viktig del av staden. Sedan får man inte glömma att det är en hemsk bakgrund till att vi expanderar. Det är krig i Europa. Vi gör allt mot bakgrund av det. Samtidigt är det spännande att få vara med och bygga upp verksamheten igen.