Besvärliga köregler för förskola

Familjen Wolf ska flytta till Enköping. Men de får inte räkna sin kötid till barnomsorg förrän de har flyttat dit. Därför är det osäkert när de kan få plats på förskola.

Det är svårare att få plats på förskola till vårterminerna.

Det är svårare att få plats på förskola till vårterminerna.

Foto: Kallestad, Gorm

Förskola2018-11-22 21:00

Lilla Maja Wolf fyller ett år i april nästa år. Det är ungefär vid tidpunkten för Majas ettårsdag som hon och hennes familj ska flytta till ett radhus i Bredsand i Enköping. Idag bor Maja i Irsta i Västerås tillsammans med hennes fyraårige bror Liam, mamma Natalie och pappa Victor.

Victor Wolf har fått ett nytt arbete i Stockholm. Natalies föräldrar bor i Enköping och nu har familjen valt att flytta till Enköping i vår.

Familjen sökte förskoleplatser åt Liam och Maja för flera månader sedan. Men sedan fick de till sin förvåning veta att deras ansökan inte gäller förrän de är folkbokförda i Enköpings kommun. Garantitiden som garanterar en plats inom fyra månader börjar inte gälla förrän folkbokföringsdatumet.

– Vad ska jag göra av mina barn om jag inte har någon barnomsorgsplats? undrar Natalie Wolf.

Enköpings kommun hänvisar till skollagen och att det är hemkommunens ansvar att erbjuda folkbokförda barn en förskoleplats inom fyra månader.

I Västerås är det däremot tillåtet att räkna kötid till barnomsorg innan man flyttar dit, alltså precis som familjen Wolf vill.

– Västerås stad tolkar skollagen på ett annat vis, konstaterar Natalie Wolf.

I kontakterna med Enköpings kommun har hon till och med upplevt att hon har fått rådet att folkbokföra sig i Enköping innan ens familjen har flyttat hit.

– Enköpings kommun sa att jag skulle folkbokföra mig hos min mamma i Enköping. Men efter att man från Västerås stad hade talat med Enköpings kontaktcenter fick jag ett mejl om att jag missuppfattat allt och att jag inte alls fått det rådet, säger Natalie Wolf.

Utbildningsförvaltningen har också meddelat Natalie att man har tagit till sig hennes synpunkt om att en kopia på köpekontraktet ska likställas med folkbokföring. Det kan bli en ändring i riktlinjerna.

– Självklart tar vi hänsyn till de som kommer inflyttande. Vi vill ju att folk ska flytta hit. Vi kommer att se till att de får plats, självklart. Men de kommer inte före någon annan, utan vi tar kommunens "egna" barn först, säger Monica Tägtström Bergman, verksamhetschef för förskola på utbildningsförvaltningen.

– Så länge man inte är folkbokförd här är man inte kommunens barn ännu. Men vi tar emot deras ansökan och så fort vi får en plats så ger vi dem den, förklarar hon.

Det är lättare att få en plats på höstterminen än på vårterminen. Många barn går till förskoleklass varje höst, vilket frigör nya platser efter kullen som lämnar förskolorna och börjar i förskoleklass.

– Jag vet att våra barnomsorgshandläggare känner till familjerna som kommer inflyttande och att de tar hänsyn till dem. Även om de familjerna inte syns i statistiken förrän de är folkbokförda så vet de om dem. Det brukar inte bli några problem, men jag förstår oron.

Enköpings regler för förskolekön

Barn erbjuds plats på förskola i köns turordning. Den som tackar nej till ett erbjudande förlorar sin plats i kön och måste göra en ny ansökan.

Om det inte finns plats för alla sökande till en förskola samma datum ska det barn som bor närmast förskolan erbjudas plats. I nästa steg har det äldsta barnet förtur till platsen. Syskonförtur gäller inte i Enköping.

Kommunen är bara skyldig att erbjuda plats till folkbokförda barn inom garantitiden som är fyra månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!