Splittrade åsikter om mobilförbud i skolan

Förra året kom det politiska förslaget att göra alla svenska grundskolor helt mobilfria. Däremot är forskarna oense om mobilförbud är en bra lösning.

Kan bli totalförbud för mobiler i skolan.

Kan bli totalförbud för mobiler i skolan.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Forskning2024-03-18 11:00

Flera av Enköpings grundskolor har mobilförbud, några har förbud även under rasten. 2023 meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att de vill göra alla grundskolor totalt mobilfria. Forskningen går dock isär om hur bra mobilförbud faktiskt är. 

undefined
Anita Grigic Magnusson, forskare och lektor vid tillämpad IT på Göteborgs Universitet och utvecklingsledare på Göteborgs grundskoleförvaltning.

Enligt forskaren Anita Grigic Magnussons studie från Göteborgs Universitet 2022 fungerar inte mobilförbud i skolan. 

–I dagens digitaliserade skola är mobilen redan en del av infrastrukturen. Det är inte så att alla elever kommer uppföra sig och få strålande resultat om vi tar bort mobiltelefonerna, säger Anita Grigic Magnusson.

Enligt hennes forskning fungerar inte mobilförbudet i praktiken då lärare ofta gör undantag och ger tillbaka elever deras telefoner. Det är även svårt att få elever att följa regeln. 

 – All förbudforskning visar att förbud aldrig funkar eftersom man hittar sätt att kringgå det. Vad man borde göra istället är att implementera i eleverna hur de ska förhålla sig till sin telefon. Lära de när man använder den och när man inte ska använda den. 

En av de stora argumenten för att införa mobilförbud är att telefonen anses störa lektionen. Men enligt Anita Grigic Magnusson kan mobilen lugna klassrummet. 

– När man är klar med en uppgift eller väntar på läraren kan eleven sitta tyst kvar på sina plats och kolla på mobilen. När mobilerna försvinner går man runt och börjar prata istället vilket då blir ett annat störningsmoment. Man kan därför inte bara skylla på telefonerna. 

Vad tror du om det nya lagförslaget?

– Med tanke på att vi har en digitaliserad skola och ska utbilda elever för framtiden och förbereda de för samhället vi lever i, så är det fel väg att gå utifrån min forskning, säger Anita Grigic Magnusson.

undefined
Sara Abrahamsson, postdoktor på Folkhälsoinstitutet I Oslo.

2023 publicerades en annan studie av Sara Abrahamsson från Handelshögskolan i Oslo som istället visade positiva effekter av mobilförbud i skolan.

– Om man tar bort telefonen under lektionstid blir det ett lugnare klassrum och mer tid åt undervisningen då man inte distraherar sig själv eller andra med mobilen, säger Sara Abrahamsson. 

Sara Abrahamsson forskning visade att i den mobilfria skolan fick flickor bättre betyg, särskilt i matte. Mobbningen minskade hos både flickor och pojkar. Efter förbudet sökte fler flickor till högskoleförberedande program på gymnasiet.

– Effekterna är större hos elever som har det svårare i skolan och de ifrån lägre socio-ekonomiska familjer. Mobilförbud kan därför utjämna sociala skillnader. Flickors mentala hälsa förbättrades också efter att förbudet infördes.

I den alltmer digitaliserade skolan menar Sara Abrahamsson att mobiler inte är det rätta verktyget. 

– Självklart ska man inte ta bort all teknologi från skolan. Men att ha en sådan ostrukturerad teknologi, som mobilen är, tillgänglig under lektionstid är inte hjälpsamt. Eleverna använder det inte som hjälpmedel. Om de gjorde det skulle betygen sänkts under förbudet och inte förbättras som jag visar, säger Sara Abrahamsson. 

Vad tror du om det nya lagförslaget?

– Jag tror att det kan få bra följder då det kan ena bilden om mobilförbud bland elever, lärare och föräldrar. Men då många skolor redan gör detta tror jag inte man ska förvänta sig några stora effekter på elevernas prestation. Regeringen är lite sent ute, säger Sara Abrahamsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!