Forskare tar hjälp av elever

Forskare vid Uppsala universitet och SLU ska ta hjälp av skolelever för att ta reda på hur mycket radioaktivt cesium som finns i svamp drygt 30 år efter kärnkraftshaveriet i Tjernobyl.

Eleverna kommer att samla in ett tiotal olika matsvampar för mätning av radioaktivt Cecium-137.

Eleverna kommer att samla in ett tiotal olika matsvampar för mätning av radioaktivt Cecium-137.

Foto: Monika Miranda Maureira

Forskning2018-05-22 11:00

– Elevernas inrapportering kommer att vara värdefull och till stor nytta för vår forskning liksom för övriga samhället, säger Cecilia Gustavsson, universitetslektor vid Institutionen för astronomi och fysik vid Uppsala universitet i ett pressmedddelande.

I projektet, som fått namnet Strålande jord, ska elever från 250 högstadieklasser runtom i landet i början av hösten plocka och identifiera svampar, ta jodprover och samla in djurspillning.

– Svampar är goda miljöindikatorer som agerar nedbrytare i naturen och de spelar en viktig roll i näringskedjan då till exempel rådjur och vildsvin gärna äter av dem. Det är därför intressant att även testa spillning och den jord som svampen lever i, säger Cecilia Gustavsson.

Vid Uppsala universitet kommer halterna av radioaktivt cesium-137 i proverna att mätas. Även eleverna ska göra mätningar med en strålningsdetektor som klassen får bygga.

Samtidigt som forskarna förväntar sig att eleverna hjälper dem att ta fram viktig ny information hoppas de att projektet ska öka elevernas intresse för och kunskaper om naturvetenskapliga processer och forskning.

Anmälan till projektet startade i förra veckan och urvalet av skolklasser ska vara klart i god tid inför terminsstarten i höst. Uppsala universitet står för provrör, verktyg att ta jordprover med, elektroniksats för detektorbygge och allt annat material som klasserna behöver till projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!