2019 arrenderade förre fullmäktigepolitikern Sune Pehrsson (S) ut sin gård på Västmanlandssidan om Sagån till nuvarande fullmäktigepolitikern Lars Olsson (C). Plötsligt när Olsson var ute och plöjde råkade han plöja upp ett rejält fornfynd,
– Det var två spännbucklor i brons. Men de såg inte mycket ut för världen. När han kom med dem tänkte jag att de var värdelösa, säger Sune Pehrsson.
Bucklorna blev liggande i några år hemma hos Sune, men så nämnde Pehrsson fyndet för förre partikollegan och före detta kommunalrådet Rolf Jönsson, som lämnade in fyndet på luciadagen 2022.
– Rolf tog med dem till Uppsala och länsstyrelsen, sen tänkte jag inte mer på det, säger Sune till EP.
Häromdagen kom det dock ett brev, från Riksantikvarieämbetet.
Där slogs det fast att det mycket riktigt var två spännbucklor i brons från Vikingatiden. Av beskrivningen att döma så var de inte i något bättre skick, de beskrivs i beslutet som "fragment av spännbucklor i brons", och i beslutet beskrivs värderingen av det ekonomiska värdet som "obefintligt". Däremot får markägare Sune Pehrsson en hittelön på 500 kronor.
Är du besviken över att "skatten" inte var värd mer?
– Ha ha, nej, som sagt jag trodde nog att det mer eller mindre var värdelösa, men jag får väl se till att dela med mig av hittelönen till Lars och Rolf, säger Sune Pehrsson generöst.
Men trakten runt Sagån är formligen nedlusad med gömda skatter.
Alldeles precis bredvid fyndplatsen, bara 100 meter ifrån enligt Sune Pehrsson, hittade arbetaren Lundström för 205 år sedan (1818) ett betydligt besynnerligare och värdefullare fynd. Den mystiska Apollo Grannus-vasen. En bronsvas från ett romerskt tempel, förmodligen ett krigsbyte under ett plundringståg av vikingar. Vasen förvaras i dag på Statens historiska museet.
Enligt uppgift fick "dagarbetare" Lundström en betydligt bättre hittelön. 100 riksdaler 1818, som Lundström fick, motsvarar en årslön för en industriarbetare år 2023.
Dessutom fick Lundström ett brev från kungen som tack. Kungen? Ja det var Karl XIV Johan, den förste Bernadotten.
Sune Pehrsson får alltså nöja sig med 500 kronor i hittelön - och ett brev från Riksantikvarieämbetet.
– Det är lika bra, jag hade inte förväntat mig någonting alls. Jag tycker bara att det är roligt att de hamnar på Västmanlands läns museum nu, där hör de hemma.