Alexander Hermansson, en av programledarna på tv för barnprogrammet Sommarlov, är en stor barnidol. Runt tolv års ålder började han skapa egna filmer med sin webbkamera. I sketcherna spelade han olika roller i samma filmer, genom att ha förklädnader. Något han redan övat på undermedvetet som barn.
Du var själv mobbare. Varför tror du det blev så?
– När jag var barn märkte jag ganska så snabbt att det fanns ganska så enkla saker att reta mig för om dom ville. Då vart det som jag skapade en mask, som var kaxig, hård och tuff. Och jag tänkte, om jag blir snabb på att reta andra så hinner de inte reta mig, säger Alexander Hermansson.
Han tror att hans mobbing var ett slags självförsvar, något han inte såg förrän i vuxen ålder. I veckan besöker han Enköping, i ett arrangemang av Majblommeföreningen, för att föreläsa om hur han vill att mobbing förhindras och berätta hela bilden från när han var barn.
Du säger att tidiga insatser kan göra skillnad?
– Ja det är viktigt att förebygga redan när barnen är små och när de kanske inte ännu känner igen alla exempel jag berättar om.
Han menar att det aldrig varit så här svårt och tufft att vara barn sen mobilerna fick eget liv. Utöver mobbning berör hans föreläsning även psykisk ohälsa och det stora problemet med sociala medier, jakten på likes, att jämföra sig, att bli lyckad och att duga.