Krönika Häromveckan fann jag ett ark på mitt hallgolv. Arket berättade att det ska bytas fönster under hösten, i den fastighet där jag bor. Undertecknads tanke blev: ”Kunde de inte ha roat sig med det där i vår i stället? Eller rättare sagt, jag hade gärna sluppit ståhejet alls faktiskt!” Hur vet de som har beslutat det där att fönstren på samtliga lägenheter måste bytas då? Visserligen hörde jag talas om saken redan i februari i år.

Det var en söndag om jag inte minns fel, så jag funderade en stund och insåg att okej, gardinerna kunde jag dra ner i ett svep när det började nalkas, men alla porslinsgrejor i fönstren? Ja det blev till att ställa sig och diska av dem, samt förpassa de stackarna in i garderoben och upp på dess hatthyllor. Sedan hörde jag inte så mycket mer om de där fönstren. Och lika glad var då jag för det.

Vad är då problemet? Jo, undertecknad har en liten fobi sedan många år – den har aldrig riktigt gått över. Jag blir oerhört stressad när för mig totalt okända människor travar in i min lägenhet. För det första vet man aldrig hur man ska vara, för det andra vet man aldrig VAR man ska vara, ska man vara med, titta på, eller vad förväntas man göra? Jag, som dessutom ser ut som jag gör, vill GÄRNA slippa blickar av arten ”är hon utvecklingsstörd eftersom hon ser ut så där”, i mitt eget hem. Tro mig, jag har varit tvungen många gånger att släppa in okänt fackfolk för att de ska göra sitt, och av tonfallet de haft då de pratat till mig har jag förstått, vad de trott.

Det där arket jag hittade i förra veckan hade för övrigt en blankett för ifyllnad som man skulle godkänna att de gick in och mätte fönstren vid ett visst datum. ”Ehhh, mäta fönster i VARJE lägenhet? Snacka om merjobb!” blev tanken. Men jag insåg att jag var tvungen att fylla i den där lappen. Godkännande förresten, tänk om jag absolut inte ville ha någon okänd där även om jag inte var hemma då? Någon sådan ruta finns det aldrig. Jag skrev och talade om att jag vill ha datuminformation MINST tre veckor innan, och då är jag generös, i när de tänker kommma inklampande för att byta alltihop. Detta för att jag ska hinna dra ner gardiner samt flytta det där supertunga köksbordet, för DET lär stå i vägen. Och sedan vill jag veta EXAKT vilka möbler de vill att jag ska flytta på innan – okända ska inte peta på dem.

Det förväntas dra igång i oktober och fram tills dess att allt är över får porslinsgrejorna fortsätta bida sin tid på hatthyllan i garderoben ...