Många Enköpingsbor förknippar namnet Mona Örjes med politik, inte minst som ordförande i upplevelsenämnden under förrförra valperioden. Maken Johan Örjes är för övrigt regionråd i Uppsala.
– Exakt, det var kärleken som förde mig till Enköping 1990, innan jag som lärare och Johan som politiskt redaktör för Hudiksvalls tidning hamnade i Hälsingland. 2004 var vi tillbaka i Enköping. För gott, tror jag.
Inom kort firar Mona Örjes sin 50-års dag och det i villan på Smörsoppsgatan.
– Att det blev Enköping berodde på det geografiskt strategiska läget, barnomsorgen och svärmor, som var alldeles utmärkt att ha nära när barnen var små.
Mona hade då fått jobbet som konsulent inom IOGT-NTO, med placering i Uppsala. Men det jobbet, ja, hela framtiden, grundade sig på en tillfällighet, och det faktiskt med lottens hjälp.
– När jag gick i åttan inbjöd Ungdomens Nykterhetsförbund två elever per klass till en fyradagarskurs med ledigt från skolan. Halva klassen räckte upp handen, så det blev lottdragning och jag var en av vinnarna.
Den lotterivinsten var större än vad den då 14-åriga Mona ens kunde ana. Idag är hon ordförande på riksplanet för IOGT-NTO:s Juniorförbund, med 13 000 barn som medlemmar och med 1 300 ideella medarbetare.
– Det var också genom nykterhetsrörelsen som jag träffade Johan, och det var där jag fick det föreningsintresse som till slut blev mitt jobb.
Mona berättar att det antagligen hade blivit någon form av föreningsliv för hennes del också utan lotten.
– Hos mig tändes en medvetenhet, viljan att vara med och förändra, att göra något tillsammans med andra som kändes betydelsefullt.
Juniorförbundet kallas Junis och omfattar barn och ungdom mellan sex och femton år. Uppdraget som förbundsordförande leder också ut i världen:
– Om barn i familjer med missbruk höll jag ett föredrag under en FN-konferens i USA 2017 medan jag i fjol besökte Indien och Sri Lanka, med koppling till vårt engagemang inom Världens barn och lokala biståndsprojekt.
Men jobbet mot droger och nykterhet bedrivs väl ständigt i motvind?
– Det här är en vanlig missuppfattning. Tvärtom, droganvändningen bland ungdomar i Sverige har aldrig varit så låg som just nu. Och nej, de använder inte narkotika istället.
Mona menar att de ungas minskade alkoholdrickande är en trend över hela Europa. Vad gäller narkotikan ser det dessvärre inte lika positivt ut, åtminstone inte överallt:
– I de delar av världen där man legaliserat cannabis har den sammantagna droganvändningen ökat hos de unga. Även bland de som inte lagligt får köpa cannabis.
Känner du dig som en ständig festförstörare som rynkar på näsan när det ska skålas i champagne?
– När jag frågar efter ett alkoholfritt alternativ, märker jag att det är fler som egentligen vill ha alkoholfritt men inte vågat säga till. Tror inte heller att jag är känd som någon speciellt tråkig person.