– Vi vill ha alla papper på bordet så vi vet vad det är vi tar ställning till, säger Iréne Flygare och Britta Jäderblom, som båda ingår i Gräv-ner-gruppen.
Deras protester handlar om den del av Svenska Kraftnäts investeringspaket Nordsyd som sträcker sig mellan Hamra i Örsundsbro och Munga i Västerås kommun. En 400 kilovolts kraftledning ska ersätta den 200 kilovoltsledning som idag sträcker sig mellan Hamra och Finnslätten i Västerås kommun.
Planerna har pågått i många år och olika sträckningar har diskuterats. Men det var först i vintras när Svenska Kraftnät ansökte om tillstånd för sträckan Hamra-Munga som det stod klart för sakägarna i Gräv-ner-gruppen att den befintliga ledningen planeras att rivas.
– Tidigare har Svenska Kraftnät förordat den befintliga dragningen, dels för att den inte innebär några nya markintrång och dels skulle det bli billigare. När de nu ändrat sig utan rimlig förklaring känns det som att det är en hund begraven, säger Iréne Flygare.
Gruppen är dock säker på att det är Västerås stads och näringslivs motstånd mot befintlig luftledning över Finnslätten som ligger bakom Svenska Kraftnäts omsvängning. På Finnslätten finns redan flera stora företag och planeringen är att fortsätta utveckla området med fokus på högteknologi och hållbarhet. En luftledning riskerar hindra en fortsatt utbyggnad.
Har ni någon förståelse för detta argument?
– Den utvecklingen blir på bekostnad av vår utveckling, det blir en resursöverföring som samhället måste diskutera. Är det enskilda näringsidkare och de lokala markresurserna som ska bidra till denna företagsutveckling som ska betala, frågar de sig.
Det Gräv-ner-gruppen tycker är allra viktigast är att få förklaringar till om dragningen Hamra - Munga verkligen är den mest fördelaktiga.
Det är därför de nu kompletterar sitt tidigare yttrande och kräver redovisning på såväl direkta kostnader som samhällskostnader.
– Vi vill kunna jämföra båda dragningarna. Vad kostar det att uppdatera den befintliga ledningen till en 400 kilovoltsledning, mot att dra en helt ny ledning mellan Hamra och Munga. Även beräkningar för nedgrävda ledningar bör finnas med, säger de.
Gruppen räds inte risken att hela processen fördröjs på grund av deras krav.
– Den situationen har Svenska Kraftnät försatt sig själv i genom att inte låta oss få full insyn, säger de.