När hela livet plötsligt förändras

Livet satte krokben för Katarina Hellström och Sven-Erik Pettersson precis när Katarina fått fart på sitt pyttelilla företag Glada Kossan.

Hemgjort. Utöver kalvdans lagar Katarina även marmelad, sylt, äppelmos och olika dricka.

Hemgjort. Utöver kalvdans lagar Katarina även marmelad, sylt, äppelmos och olika dricka.

Foto: Maria Hedenlund

Fjärdhundra/Koby2017-12-01 16:47

När Katarina Hellström för tre år sedan startade företaget Glada Kossan och började sälja hemlagad kalvdans på olika marknader gick det bra.

– Folk tyckte jag var lite koko, det fanns väl ingen som ville köpa kalvdans. Men det gick jättebra och folk kom bara för kalvdansens skull, säger Katarina.

Kalvdansen, som gjordes efter ett recept från Sven-Eriks familj, lagades till en början hemma i köket i Koby där Katarina fått tillstånd för livsmedelshantering av miljö- och hälsa. Men Sven-Erik såg till att ett tillagningskök byggdes på gården speciellt för Katarinas kalvdans.

I mars 2016 var tillagningsköket klart och Katarina kunde planera för en utökad verksamhet.

Men livet hade annat i beredskap för Katarina och hennes sambo. Bara några veckor senare drabbade Sven-Erik av en kraftig hjärnblödning och blev halvsidesförlamad.

Tillsammans med sin son Marcus jobbade han i kulverten vid utgödslingen i ladugården när han plötsligt blev sjuk. Marcus förstod direkt vad som hänt och ambulans var snabbt på plats.

– När jag kom ut i ladugården låg han på golvet i mjölkrummet men inte förrän jag tog hans hand förstod jag att något inte stämde. Det var tack vare Marcus det ändå gick så pass bra, tänk om Sven-Erik varit själv i ladugården, säger Katarina.

Katarina utstrålar mycket positiv energi och det är svårt att förstå att livet varit så tufft mot både henne och sambon Sven-Erik.

För drygt tio år sedan fick hon diagnosen bipolär. Något hon alltid varit öppen med, inte minst med Sven-Erik då de blev ett par för sex år sedan. Det innebär att Katarina i perioder blir deprimerad och har svårt att klara vardagen.

Den där dagen i april 2016 var Katarina på väg ner i en svacka i sjukdomen.

­– Men jag var tvungen att vara stark, jag kunde ju inte ligga på soffan då. Och på något sätt vände det och det har det aldrig gjort förut, säger Katarina fundersamt.

Hon klarade dock inte att köra bil till Akademiska utan fick åka med släkt och vänner för att besöka Sven-Erik som blev kvar i tre månader på sjukhus.

Sjukdomen innebar att Sven-Erik fick sälja de drygt 60 mjölkkorna och lika många ungdjur och Marcus driver gården vidare som spannmålsgård.

Idag har Sven-Erik tack vare envis träning fått tillbaka stora delar av sin rörelseförmåga men har ännu svårigheter med tal och minne.

Men en tom ladugård innebär att tillgången på råmjölk till Katarinas kalvdans sinat och hon måste hitta på nya vägar för sitt företag då råmjölk är dyr att köpa in.

Det ekonomiska stöd på 60 000 som hon fick från arbetsförmedlingen när hon startade företaget 2016 måste betalas tillbaka om företaget inte drivs i minst tre år.

Så nu öppnar Katarina sin lilla gårdsbutik i Koby på söndag. Men nu är det mer än kalvdans hon ska sälja där. Det blir hemlagad sylt och marmelad, hantverk från trakten och varor, som te och örtsalt, från producenter inom föreningen Fjärdhundraland.

– Jag köper in en del och en del säljer jag på provision. Det är flera hantverkare som hört av sig och vill sälja hos mej, säger Katarina.

Även om livet har varit tufft de senaste två åren är hon fast besluten att driva sitt företag vidare. På arbetsförmedlingen tyckte man att hon kunde ha det som en hobbyverksamhet.

– Det tyckte inte jag. Jag ville ha mitt eget företag. Med min sjukdom har det varit svårt att ha en längre anställning men det här är mitt, något jag själv åstadkommit, så nu jäklar anamma! säger Katarina med ett leende.

Fotnot: Kalvdans är en form av efterrätt med konsistens som äggstanning men den görs på råmjölk. Den serveras ofta med sylt eller färska bär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om