Värme och torka gjorde skörden intensiv

En intensiv skördeperiod och en normalstor skörd av god kvalitet är den summering som Lantmännen gör av årets spannmålsskörd.

Vid Lantmännens silo i Fjärdhundra tog man emot drygt 30000 ton spannmål vid årets skörd.

Vid Lantmännens silo i Fjärdhundra tog man emot drygt 30000 ton spannmål vid årets skörd.

Foto: Maria Hedenlund

Fjärdhundra2020-11-03 06:00

Ett stabilt skördeväder gjorde att skördeperioden blev ovanligt intensiv i år då många grödor mognade samtidigt. 

– Det i kombination med en stor tröskkapacitet hos våra odlare gjorde att vi fick in en mycket stor spannmålsvolym på kort tid, säger Cathrine Wallin, regionchef vid Lantmännen lantbruk.

Vid silon i Fjärdhundra kom det in så mycket spannmål på kort tid att man inte hann flytta runt spannmålen mellan olika lagringsplatser i anläggningen och därför tvingades stänga under några dagar. 

– Under de här få dagarna löste vi det med att tillfälligt ta emot vårt whiskeymaltkorn Makof på plattan i Härvesta och grynhavre i vår silo i Sala. Så det blev ingen större påverkan hos våra odlare, säger Cathrine Wallin.

I Fjärdhundrasilon tog man emot strax över 30 000 ton spannmål och vid plattan i Härvesta över 20 000 ton vilket sammanlagt är en större volym jämfört med skörden året före.

Den nya spannmålsanläggningen i Hargshamn i norduppland tog emot 90 000 ton spannmål, vilket motsvarar 2 250 lastbilar. Anläggningen är specialiserad på hantering av höstvete för export till andra länder från hamnen i Hargshamn.

Även spannmålsmottagningen i Västerås är viktig för lantbrukare norr om Mälaren och där tog Lantmännen emot totalt 120 000 ton spannmål i år. Anläggningen i Västerås är en av de anläggningar i landet som tar emot flest olika sorters spannmål, 16 sorter, och är den enda anläggningen norr om Mälaren som tar emot KRAV-märkt spannmål.

Karta: Fjärdhundra Silo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!