Det dammar rejält när Per-Ola Andersson från Bredgården i Simtuna tippar 14 ton Norinvete genom gallret vid spannmålsmottagningen på fredagen.
– Det är lite dålig mängd i skörden men det är torrt och fint, vattenhalten ligger på 13 procent, säger Per-Ola.
Om någon vecka är det dags för skörd av maltkorn, men det är inte riktigt moget än. Det regn som utlovats nästa vecka gör att man kommer att vänta med skörden.
John Loberg från Tjursåker gård kör in med två kärror foderhavre som han tröskat åt en granne.
– Havren är jättefin, men den är tyvärr inte min säger han med ett leende och låter lite havre rinna ner i en hink för provtagning.
Skörden av vete tycker han ser halvskaplig ut, det var en tuff vinter för grödan.
Skördeperioden är slitsam, när värmen kommer är det mycket att göra på kort tid.
– Samtidigt är det en fröjd att se ett färdigtröskat fält, men nu väntar några veckors krig! säger John.
Ellinor från Sala kör in en enorm lastbil med släp i spannmålsmottagningen och 42 ton spannmål från silon lastas på hennes bil.
– Det är egentligen en flisbil men nu i skördetid kör vi mycket spannmål, säger Ellinor som ska leverera lasten till Lantmännens anläggning i Västerås.
Än är det bara början på skördeperioden. Det första vetet togs emot vid Fjärdhundrasilon i slutet av förra veckan.
Håkan Westerlund, som är ansvarig vid spannmålsmottagningen, upplever att skörden är lite senare i år än de två senaste åren.
– Men det är en mer normal tidpunkt för den här bygden om man ser längre tillbaka, det har varit tidiga skördar de senaste åren, säger han.
Vid Fjärdhundrasilon tar man emot vete, havre, korn och oljeväxter.
– Jag tror att vi får den första leveransen av oljeväxter i morgon, lördag, säger Håkan Westerlund.
Prover tas på allt spannmål som levereras för att se kvalitén, bland annat styr proteinhalten vilket pris bonden får för spannmålen. Än har man inte fått svar på några prover i Fjärdhundra.
– Men överlag är kvalitén på spannmålen bra, skördevädret är väldigt gynnsamt, säger Anders Olby, driftchef för Lantmännens spannmålsanläggningar i Fjärdhundra, Sala och Västerås.
Leveranserna av spannmål brukar ske under en intensiv period på fyra till sex veckor. Utvecklingen går mot snabbare skördar.
– Det beror bland annat på att lantbrukarna har större skördetröskor, de tar in större volymer på kort tid, säger Anders Olby.