Som EP berättat tidigare har Svenska Kraftnät justerat ledningssträckningen jämfört med det förslag som presenterades i höstas.
Det nya förslaget innebär att ledningen byggs parallellt med och direkt väster om de befintliga ledningarna och med samma stolphöjd.
Enköpings kommun har yttrat sig över det förra förslaget och nu har man arbetet fram ett nytt yttrande med den nya ledningsdragingen i fokus. Den 17 maj ska tjänsteförslaget läggas fram för politikerna i plan- och exploateringsutskottet, plex. Säger de ja blir det Enköpings kommuns svar.
Fyra förvaltningar har utrett frågan och deras gemensamma bedömning är att det finns flera fördelar med det nya sträckningsförslaget, jämfört med det tidigare. Den negativa påverkan på såväl landskapsbild som naturmiljö, kulturmiljö och turism bedöms kunna bli mindre. Frågan om gränsvärdena för magnetfält kräver dock en fortsatt dialog, menar kommunen, eftersom det inte går att utläsa ur underlaget hur strålningsvärdena ska säkerställas.
Men samtidigt som det påpekas att det nya transmissionsnätet är nödvändigt för landets utveckling och klimatomställning framhålls också att enskilda markägare och företag inom kommunen riskerar att drabbas negativt av den nya kraftledningen. Bedömningen är att den kan sänka värdet på fastigheter, försvåra rationellt brukande av marken eller påverka upplevelsen vid olika besöksmål. Även skyddade, känsliga miljöer kan påverkas negativt.
Både det förra och det nya yttrandet handlar om var i geografin kraftledningen ska dras. I Fjärdhundra har dock många boende tagit strid för att ledningen ska grävas ner i marken.
När plex i september förra året fick det förra förslaget till yttrande på sitt bord var skrivelsen formulerad så att kommunen "såg ett behov av att utreda en nedgrävd ledning". Men politikerna skärpte texten och förtydligade yttrandet med att Enköpings kommun "kräver att ledningen grävs ner". I detta nya förslag till yttrande framförs inget sådant krav till Svenska Kraftnät.
Enligt kommunens planchef Patrik Holm, som varit med och tagit fram förslaget, beror detta på att det nya yttrandet ska ses som en komplettering till det förra och att nedgrävningskravet därför redan finns med i Enköpings kommuns yttrande.