Till Sveriges radio Uppland säger mineralogen och förste intendenten Dan Holstam på Naturhistoriska riksmuseet att man inte kommer att börja ta några prover på järnmeteoriten förrän det är avgjort vem som äger stenen.
– Det var oväntat att vi skulle hamna i den situationen, vi hade förberett oss på att vi skulle kunna påbörja undersökningarna tidigt i våras, säger han till radion.
Som EP berättade i april var det markägaren Johan Benzelstiernas von Engeström som gått till domstol för att försvara det som hittats på hans mark.
– Det här handlar helt och hållet om principen om äganderätten. Jag är beredd att gå hela vägen till Europadomstolen om det behövs, säger han till EP.
I kontakterna med tingsrätten har Johan Benzelstiernas von Engeström förstått att domstolen verkar prioritera ärendet.
Vad gör du om domstolen anser att meteoriten är din?
– Då deponerar jag den till något svenskt museum under min livstid. Självklart ska den komma vetenskapen till gagn, säger han.
Vilket museum då? Enköpings kanske?
– Varför inte skolmuseet i Altuna... Jag vet inte än. Jag har haft diskussioner med Naturhistoriska riksmuseet men det är ett stort, statligt museum som jag tror skulle överleva ändå, säger han.
Johan Benzelstiernas von Engeström är kritisk till att de som hittade meteoriten och Naturhistoriska riksmuseet väntade i två månader innan de meddelade honom om fyndet.
– Jag visste ingenting förrän dagen innan de gick ut med en pressrelease. Då är det ännu konstigare att de nu är förvånade över att äganderätten måste klaras ut först, säger han.
Meteoriten slog ner i Ådalen den 7 november 2020 och var en spektakulär händelse. Ett starkt ljussken och ett ljud som inte påminde om något syntes och hördes under ett antal sekunder. Tack vare astronomers beräkningar kunde man räkna ut den ungefärliga nedslagsplatsen och under den närmaste tiden vallfärdade intresserade ut skogarna för att leta. Ungefär en månad efter nedslaget hittades en liten del av meteoriten, en 14 kilo tung klump.
Till radio Uppland säger Dan Holstam att det går att räkna ut vilken asteorid i solsystemet som stenen härstammar från. Men att man måste invänta domstolsbeslutet, eftersom den forskning man vill göra innebär att man måste göra viss fysik skada på stenen.