Meteoriten kan ha slagit ner norr om Enköping

Geologer letar nu runt Fröslunda norr om Fjärdhundra efter den meteorit som lyste upp natthimlen i lördags kväll. "Mycket tyder på att den slog ner här någonstans", säger Andreas Forsberg, en av dem.

Andreas Forsberg och Marcus Dahlberg har varsin käpp med en magnet för att se om en sten är magnetisk, vilket meteoriter är.

Andreas Forsberg och Marcus Dahlberg har varsin käpp med en magnet för att se om en sten är magnetisk, vilket meteoriter är.

Foto: Anders Jagemo

Fjärdhundra2020-11-13 17:30

Fältet vi befinner oss på ligger strax väster om Fröslunda. 

Andreas Forsberg och Marcus Dahlberg har åkt från Stockholm i hopp om att få vara med om sånt som "meteoritnördar" drömmer om - att få vara den som hittar en färsk meteorit, eller en bolid som en ljusstark meteor också benämns.

– Det är 66 år sedan det hittades en ny meteorit i Sverige. Det är fjärde gången som jag är ute och letar, tidigare har jag gått bet varje gång, säger Andreas Forsberg, som nu sätter stort hopp till att kunna göra sitt livs fynd i det öppna odlingslandskapet i området.

Förutom den mäktiga upplevelsen vill de förstås också ha möjlighet att undersöka meteoriten för att se vad den innehåller.

– Det finns exempelvis några få hittade meteoriter som gett fingervisningar om uppkomsten av liv. Mycket spännande!

De är entusiaster som letar helt på eget bevåg. Ingen myndighet eller institution skickar ut personal för att leta meteoriter. Skulle de hitta något kommer de dock att samarbeta med Naturhistoriska riksmuseet och kanske Naturhistoriska museet i Oslo.

undefined
Så här ser en meteorit ut. Det här exemplaret trillade ner på en gräsmatta utanför Landskrona för några år sedan.

Det är bland annat tack vare kollegor och andra entusiaster i Norge som de nu letar på fälten och i skogen nordväst om Enköping. Det var de som med hjälp av sina meteorkameror kunnat beräkna den ungefärliga nedslagsplatsen.

– Det finns såna kameror i Sverige också men det var mulet här i lördags kväll så de kamerorna kunde inte fotografera. 

Han berättar att eldkulan registrerades då den befann sig åtta mil upp i atmosfären. När den var 17 kilometer över marken slutade den lysa. Beräkningarna om nedslagsplatsen utgår bland annat från fallvinkeln innan den slutade lysa och efteråt, då den tappat fart.

– Men det är svårt. Området där den kan finnas är några kilometer långt och brett, säger Andreas Forsberg.

Under torsdagen intervjuade geologerna folk på olika gårdar i området, för att höra om deras iakttagelser. Både det kraftiga ljusskenet och det mullrande ljudet har setts och hörts av många i hela Enköping och längre än så. Och både i Ryssland och USA har boliden registrerats av känsliga instrument. Andreas Forsberg tror att rymdstenen kan ha vägt flera ton när den kom in i atmosfären.

undefined
Marcus Dahlberg och Andreas Forsberg är på plats och letar efter meteoriten väster om Fröslunda.

– Normalt brukar meteoriterna slockna på 30-40 kilometers höjd. Den här brann hela vägen ner till 17 kilometers höjd från marken. Det talar för att det vi nu letar efter är en stor bit, kanske tio kilo tung. Men den kan förstås också ha gått sönder i flera mindre delar, säger han.

Ett säkert sätt att veta om det verkligen är en meteorit man hittat är att använda en magnet eftersom rymdstenen med all säkerhet är magnetisk. Det är också på det viset Andreas och Marcus nu letar i terrängen.

De har inget emot om folk i trakten kommer för att hjälpa till i sökandet, tvärtom, ju fler ögon desto bättre. Intresset för boliden är enormt, förklarar Andreas Forsberg, och säger att han inte skulle bli förvånad om det snart dyker upp människor i området från när och fjärran.

– Det vore ju så otroligt stort att hitta en färsk meteorit, den förhoppningen delar nog alla vi nördar, säger han och tillägger att det säkert finns många som också har en ekonomisk agenda. En ny meteorit har definitivt ett värde i vissa kretsar.

undefined
Marcus Dahlberg söker igenom området.

Han berättar att meteoriten med största sannolikhet härstammar från samma ställe som de flesta meteoriter, nämligen asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Ett bälte som härbärgerar stenar och skrot som blev kvar i en omloppsbana när solsystemet bildades.

Trots att Andreas Forsberg inte själv märkte av när rymdstenen slog ner i lördags kväll kan han förklara vad det var vi i Enköpingstrakten såg.

– Det starka ljusskenet kommer av att gasmolekyler runt meteoriten lyser när de förångas, på grund av den höga temperaturen. Det mullrande ljudet uppstår på två sätt, av den överljudsfart som meteoriten håller och när hastigheten bromsas in vid den så kallade slutpunkten, där den slocknar. När den slutar lysa brukar den explodera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!