Många mumsade i Fjärdhundraland

Den femte upplagan av Mat & människor drog storpublik från när och fjärran till kaféer och gårdsbutiker i bygden.

Roger och Barbro Ståhl i blått kom från Falun och togs med på tur i Fjärdhundraland av Peter och Marianne Ståhl, här vid Sussis gårdsbageri.

Roger och Barbro Ståhl i blått kom från Falun och togs med på tur i Fjärdhundraland av Peter och Marianne Ståhl, här vid Sussis gårdsbageri.

Foto: Lotta Lille

Fjärdhundra2019-09-22 20:00

Samarbeten mellan lokala producenter av olika matvaror, kaféer och gårdsbutiker är det som föreningen Fjärdhundraland uppmuntrar,  och Mat & Människor gör det möjligt att under en dag erbjuda besökare att träffa så många av dem som man hinner och orkar.

–  Vi kommer från Örsundsbrotrakten så vi är väl bekanta med Mat & människor sen tidigare år, säger Eva Karlsson som tillsammans med dottern Lovisa och Åsa Lindwall är i färd med att välja provsmakarfat med tårtor vid Alsta trädgårdar.

Smakbitar av hemlagade prinsess- och schwarzwaldtårtor och pelargonkaka är vad som erbjuds, och när kaféet varit öppet bara en knapp halvtimme är så många fat kvar att det kan bli svårt att välja bara därför.

–  När vi är färdiga här åker vi vidare österut. Vi åker åt olika håll varje år, säger Åsa Larsson.

Vid Salnecke slottskafé är det kö till såväl kaféets beställningsdisk som till Christina Lagerlöfs bord som erbjuder smaktallrik med lokalproducerat bröd, ost från Skogsbacken och chutney från Lagerlöfska magasinet i Fjärdhundra.

Två av de som köat är Tarja Hautaniemi och Peo Rydfeldt från Sigtuna.

 – Vi känner småvägarna runt om i Fjärdhundraland från mc-utflykter, och kommer att besöka fler butiker, säger Tarja Hautaniemi.

Vid ett bord intill sitter Jenny Larsson, Uppsala och hennes mor Ulla Larsson från Lindesberg.

–  Mat & människor kände vi inte till. Men en matutflykt med lokalproducerat låter trevligt så vi åker kanske till flera ställen efter lunchen, säger Jenny Larsson.

I Bälsunda och Sussis gårdsbageri är det så trångt att man får köa för att komma in till kön. På gårdsplanen finns Vallgarns gårdsmejeris stånd med ostar av olika slag.

–  Det är andra året vi samarbetar med Sussis, och det fungerar väldigt bra, säger Christina Fredriksson som gläds åt  att allt fler kunder gör medvetna val av lokalproducerad mat, som Vallgarns eldost som passar bra att grilla eller steka.

I Kromsta rådet tillfälligt lugn vid grillarna på gårdsplanen och i butiken. Det bryts av febril aktivitet när en grupp cyklister dyker upp, redo för att höja energinivåerna:

 –  Cyklister från stora delar av Sverige har kommit till Enköping för att cykla runt Fjärdhundraland, snart kommer en grupp till, berättar Gunnar Axelsson från Fagersta mellan tuggorna.

–  Vi är väl förberedda så även om det kan bli lite hektiskt, är det mest roligt, säger Kromstas ägare Erica Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!