Håkan Olsson är jordbrukare i Valsbrunna utanför Fjärdhundra. Han har varit lantbrukare sedan 1990 och det är bland de sämsta året han har varit med om. Redan i slutet av juni tvingades han riva upp delar av vårkornet på grund av torkan. Det är ingen idé att tröska menar han.
– Det är bara att konstatera att det saknas vatten. Det är inte ekonomiskt att försöka tröska. Det är så torrt att jag inte tror att när axen kommer ut, om det kommer ut, så blir det inte någon kärna, säger Håkan Olsson.
Även på den ekologiska gården Resta gård utanför Örsundsbro är det kris. De har akut gräs och vallbrist. Deras skörd är en femtedel av vad som behövs på gården. Flera grisar har nödslaktats på grund av att de inte har tillräckligt med foder till djuren. Gården har efterlyst gräs och vall via sociala medier.
– Normalt har vi kunnat ta tagit gräs någon gång i maj, första vecka i juni. Nu har det inte ens kommit upp. Det är jätteglest mellan stråna. Allt höstbruk och vårbruk står helt still, eller är så glest att det inte är någon idé att tröska. Det betyder att våra grisar, som äter spannmål kommer inte ha någon mat i år igen utan vi får köpa ekologisk foder, säger Anna Hane.
I stället för en skörd med en ekonomisk vinst frodas ogräset på åkrarna hos Håkan Olsson.
– Det innebär en otrolig ekonomisk förlust. Tittar man på åkern bredvid, som är havre, ser den hyfsad ut för året men frågan är om när det blir moget, om det finns någon kärna i. Därför kör jag ned kornen, för det kommer mycket ogräs. I stället för att bekämpa med kemikalier gör jag så här, för det finns inget att tröska, säger han.
18 hektar mark blir sönderkörd. Sedan får åkern vila med förhoppningar om regn. Till hösten sår han höstsådd och hoppas på bättre tider.
– Blir det likadant nästa år, blir det kämpigt. För min del blir det en tredjedels skörd. Jag odlar nästan 135 hektar och så blir ingen skörd, då är det svårt, säger Håkan Olsson.
Han menar att det är länge situationen var så pass illa.
– Om det är ett bra år kan veteskörden vara sju ton skörd per hektar och ett hyfsat år fem ton på korn. Jag tror att jag kommer få 2,5 ton korn per hektar. Det blir ekonomiskt kännbart. Jag är uppväxt med jordbruk, började själv 1990 och så här dåligt har jag aldrig haft det, det blir kännbara förluster, säger han och tillägger:
– Lägga ned tänker jag inte göra. Är man är uppväxt med det här vill man inte ge upp i första taget. Nu har jag fyra år kvar till pension, jag kanske slutar då, säger han.