Renovering med gamla hantverksmetoder vid Forsby kvarn

En varsam renovering av det gamla uthuset vid Forsby kvarn skapar en fin besöksmiljö till sommaren.

Uthus vid Forsby kvarn återställs av hantverkaren Jerry Haglund Dorrian som renoverar med gamla metoder. Han jobbar nu även med restaurering av en gammal timmerbyggnad i Vånsjöbro.

Uthus vid Forsby kvarn återställs av hantverkaren Jerry Haglund Dorrian som renoverar med gamla metoder. Han jobbar nu även med restaurering av en gammal timmerbyggnad i Vånsjöbro.

Foto: Maria Hedenlund

Fjärdhundra2023-01-26 20:00

Lagom till sommarens kafé- och konsertsäsong ska den gamla pig- och drängstugan vid Forsby kvarn stå nyrustad och fin.

– Äntligen, det var verkligen dags. Vi tar ju hit mycket folk och då vill vi visa upp något vackert, säger Ibba Andersson och Staffan Larson som driver Forsby kvarn kafé och musikscen sedan 20 år.

Uthuslängan, som ramar in gårdsmiljön vid den gamla kvarnen, sägs vara Forsbys äldsta hus, troligen är den från 1700-talet.

Fokus vid renoveringen är utsidan på huset som genom åren haft olika uppgifter som bostad, vagnslider och saltmagasin. Nu återställs det med gamla hantverksmetoder.

Det är den lokale hantverkaren Jerry Haglund Dorrian som tar hand om huset.

Han har jobbat med byggnadsvård i många år, bland annat vid Gamla Stans kulturbygg och Svanå bygg i Västerås.

undefined
"Återbruk är viktigt men det kan vara svårt att hitta exemeplvis dörrar med rätt mått så de här är nytillverkade men med en bredare dimension på virket" säger Jerry Haglund Dorrian som använder handverktyg för att få rätt utseende på de nytillverkade delarna.

– Jag gillar det konstnärliga i gamla byggnader, inget är rakt och man får höft lite i arbetet. Sen tycker jag återbruk är viktigt, säger Jerry som lyckats få tag på en gammal dörr till huset från en gård i Härnevi.

Övriga dörrar är nytillverkade och även fönsterfoder och stockar i botten på huset byts ut. Mycket av virket är specialsågat vid den lokala sågen i Källinge.

– Jag jobbar gärna med äldre redskap för att utseendet ska matcha den gamla byggnaden, det är handhyvlat och handhugget så som man gjorde förr, säger Jerry som även samarbetar med Upplandsmuseet i renoveringen.

undefined
Här har drängar och pigor huserat i ena änden av byggnaden och på mitten har det troligen varit ett vagnslider. Att rödfärgen försvinnit från den vänstra delen av huset beror troligen på att den delen använts som saltlager vilket dragit ur färgen ur timret.

Delar av den timrade byggnaden är klädd med nyare panel. Och så kommer det att förbli, eftersom huset haft många användningsområden återställs det inte till något "original".

– När ångsågarna kom i början av förra seklet var det vanligt att man satte panel på timrade hus. Det gav isolering och blev lite snyggare, höjde statusen, säger Jerry.

undefined
Kvarnbyggnaden i Forsby byggdes på 1800-talet och har renoverats i omgångar. Idag används kvarnen för konsert och kaféverksamhet. Nu är det dags även för den gamla timrade uthuslängar att få en ansiktslyftning.

Omkring 300 000 kronor kommer renoveringen att kosta men då kvarnmiljön inte är k-märkt är möjligheten att få stöd för renovering begränsad.

Men då det är en offentlig miljö med konsert och kaféverksamhet som kommer allmänheten tillgodo har Föreningen Forsby kvarn Musikscen kunnat få EU-stöd för renoveringen. Tio procent av kostnaden måste föreningen dock stå för.  

– Vi är jätteglada för att vi kunde få det här stödet, det räddar byggnaden, säger Ibba Andersson.

Forsby kvarn och närliggande Högby kvarn ligger på var sin sida om Örsundaån och har anor från 1300-talet. Här har som mest funnits fem kvarnar och två sågar men mindre kvarnstenar från medeltiden har även hittats på platsen.

undefined
Uthuset vid Forsby kvarn har använts för många olika ändamål, på fotot från förra sekelskiftet ser man att det varit bostad, troligen för drängar och pigor, i den högra delen av byggnaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!