Utredningen om varför avloppsslammet från reningsverket i Fjärdhundra har högre kopparhalt än slam från reningsverk i snarlika kransorter är nu klar.
En möjlig förklaring till att slam från Örsundsbro reningsverk har mycket lägre kopparhalt kan vara att kalkhalten i vattnet där är högre och bildar ett skikt på insidan av ledningarna som då inte släppet ut så mycket koppar.
Enköpings kommuns vattenstrateg Louise Boiesen poängterar skillnaden mellan dricksvattenledningar och avloppsledningar, och också att det är kallvatten som är ett livsmedel:
– Därför är det viktigt att spola kranen tills dricksvattnet blir kallt för att vara säker på att inte få med metaller, framför allt koppar, från ledningarna, säger Louise Boiesen.
Varmvattenledningar är en stor källa till kopparförekomst eftersom koppar lättare löses ut i varmvatten, men oavsett hur vattnet använts och i vilken temperatur, så går det ut i avloppsledningarna.
– Undersökningen har gällt avloppsslam, och inte varit fråga om att det skulle kunna ge hälsoproblem, säger Louise Boiesen.
Att kopparhalterna i avloppsslammet från Fjärdhundra är högre än i andra kransorters avloppsslam innebär inte att det inte kan användas som jordförbättringsmedel.
– Slammet från Fjärdhundra är en liten del av den totala mängden som lagras i slamdammarna, och blandningen gör att det som sprids på salixodlingar har godkänd kvalitet. Men åtgärder kan ändå sättas in, och det tar vi med i planering av underhåll i vattenverk i framtiden, säger Louise Boiesen.