Ja till nya jätteledningen – Fjärdhundra överklagar

Kraftledningen mellan Munga i Västerås och Hamra i Enköpings kommuns har beviljats tillstånd av Energimarknadsinspektionen.
I Fjärdhundra förbereder man sig för en gemensam överklagan till regeringen.

"Nu har vi en kort svarstid som vi måste agera snabbt på för att hinna överklaga", säger fastighetsägaren Magnus Berkefelt som också är talesperson för Gräv-ner-gruppen.

"Nu har vi en kort svarstid som vi måste agera snabbt på för att hinna överklaga", säger fastighetsägaren Magnus Berkefelt som också är talesperson för Gräv-ner-gruppen.

Foto: Thomas Lindblom

Fjärdhundra2025-01-10 05:00

Nyheten i korthet

  • Svenska Kraftnät har fått tillstånd av Energimarknadsinspektionen att dra en ny 420 kilovoltsledning mellan Munga i Västerås och Hamra i Enköpings kommun.
  • Lobbygruppen Gräv-ner, som förespråkar att ledningen ska dras i marken istället för i luften, planerar att överklaga beslutet till regeringen.
  • Gruppen har fyra huvudinvändningar: ändringen av den ursprungliga planeringen, säkerhetsrisker med synliga luftledningar, påverkan på ett vattenskyddsområde och att ledningen kommer att dras genom landskapsbildsskyddade områden.
undefined
"Nu har vi en kort svarstid som vi måste agera snabbt på för att hinna överklaga", säger fastighetsägaren Magnus Berkefelt som också är talesperson för Gräv-ner-gruppen.
undefined
Svenska Kraftnät har fått tillstånd att dra 420 kilovoltsledningen mellan Munga i Västerås och Hamra i Enköping. Dragningen drabbar många fastighetsägare i Fjärdhundra.
undefined
Kraftledningen som nu fått tillstånd är en del av är en del av Svenska Kraftnäts investeringsprojektet NordSyd.

Det är Svenska Kraftnät som fått tillståndet, den så kallade nätkoncessionen, för den nya 420 kilovoltsledningen som är en del av investeringsprojektet NordSyd.

– Det var väntat men det gick fortare än vi trott. Och nu har vi en kort svarstid som vi måste agera snabbt på, säger Magnus Berkefelt, talesperson för lobbygruppen Gräv-ner, som liksom namnet säger, jobbar för att kraftledningen inte ska dras genom luften över Fjärdhundrabygden utan i marken.

Energimarknadsinspektionen anser i sitt beslut att kraftledningen är förenlig med relevanta bestämmelser i ellagen och miljöbalken. De synpunkter som fastighetsägare framfört i samrådet om exempelvis bristfälligt samråd, bristfällig miljökonsekvensbeskrivning och teknikval håller myndigheten inte med om.

Ei anser att den valda sträckningen är den som medför minst påverkan på enskilda intressen och miljön och bedömningen är att Svenska kraftnät har vidtagit tillräckliga åtgärder för att hitta den lämpligaste lokaliseringen. Svenska Kraftnät har motiverat valet av luftledning med att en sådan ger bättre stabilitet, flexibilitet och elkvalitet än en markkabel. Ei gör därför bedömningen att luftledning är den bästa möjliga tekniken i det aktuella fallet.

I veckan höll Gräv-ner-gruppen ett stormöte i Altunagården bland annat för att gå igenom beslutet men också för att diskutera om hur man ska gå vidare. Sista dagen för att lämna in en överklagan är den 21 januari.

– Vi kommer att lämna in en gemensam överklagan. Det finns omkring 175 sakägare och vi hoppas att så många som möjligt ställer sig bakom. Självklart kan även icke sakägare hänga på, säger Magnus Berkefelt.

Gruppen har dock kort tid på sig, både för att samla ihop folk men också pengar. 

– Vi måste ha advokathjälp till det här och det får vi finansiera ur egna fickor. Därför behöver vi ha ihop minst en halv miljon, säger han.

Han berättar att det finns fyra punkter som man vill ha upp i överklagan, där man tror sig ha störst framgång att lyckas.

Den första rör lokaliseringen av ledningen och frågan varför Svenska Kraftnät frångått den ursprungliga planeringen, att dra den nya ledningen i samma ledningsgata som den befintliga.

– 2018 sökte de koncession på den befintliga ledningen men sen lades det spåret åt sidan. Varför?

Den andra punkten handlar om säkerhetsrisken som det innebär att ha synliga luftledningar, en fråga man inte tycker har belysts alls men som blivit tydlig i och med Rysslands invasionskrig i Ukraina.

– Vill regeringen att vi ska ha synliga luftledningar som är lätta att utsätta för sabotage, frågar sig Magnus Berkefelt.

Ledningen kommer att korsa ett vattenskyddsområde i Enköpings kommun. Det är den tredje frågan som gruppen inte tycker har utretts tillräckligt även om den tagits upp i en miljökonsekvensbeskrivning.

– Vi tror att man har slarvat när den gjordes. Vi anser att en grundligare utredning om hur ledningen påverkar vår dricksvattentäkt måste göras, säger han.

Ledningen kommer också att dras genom områden som sedan länge är landskapsbildsskyddade, skydd som gäller fortfarande.

– Där ställs det stora krav på att få bygga och länsstyrelsen brukar inte bevilja dispenser. Då borde det vara olämpligt att även lägga en kraftledning där, menar han.

Tror du att er överklagan kommer att hjälpa?

– Det är det enda vi kan göra. Överklagar vi inte gör vi inte vårt yttersta säger Magnus Berkefelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!