Förra året fälldes sammanlagt 1 918 älgar i Uppsala län, en minskning jämfört med föregående jaktsäsong då 2 041 älgar fälldes.
Avskjutningen är till viss del ett mått på hur stor älgstammen i länet är. Men resultaten från jägarnas observationer i skogen (älgobsen) och spillningsinventeringar ger ett säkrare mått på hur älgstammen utvecklas.
– Från 2012, när nya älgförvaltningssystemet infördes, ökade stammen något men efter 2016 har den minskat, säger Lars Plahn, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala län.
Hur stor älgstammen ska vara i ett område bestäms bland annat av skadorna på skog, hur mycket foder som finns i markerna och antalet viltolyckor i trafiken.
Hur andra arter påverkar älgstammen är en del i det hela.
– Kring Enköping har vi exempelvis en stor kronhjortsstam som är stadigt ökande. Förvaltningen av kronvilt är en utmaning vi har framför oss även om kronskötselområdena gör vad de kan, säger Lars Plahn.
Att minska betesskadorna på tallungskog är en viktig del i förvaltningen. Målet är att ha max fem procent färska skador på tallungskog men bara ett förvaltningsområde i länet, Almunge, klarar det.
I Fjärdhundra, som är ett av de större älgförvaltningsområdena i länet, har målet varit att minska älgstammen.
– Älgbetesinventeringen i Fjärdhundra visar att vi håller på att nå målet, betesskadorna låg på sex procent det senaste året, säger Göran Sandberg, ordförande i Fjärdhundra älgförvaltningsgrupp.
Det är stor skillnad mot 2016 då betesskadorna låg på 20 procent.
Även spillningsinventeringen visar på en minskad älgstam kring Fjärdhundra. 2016 låg den på elva älgar per 1000 hektar, 2020 på drygt fyra.
– Nu kan det vara lämpligt att bromsa avskjutningen något för att hålla älgstammen på nuvarande nivå och låta betesresurserna (tallungskog) återhämta sig, säger Göran Sandberg.
Men det är en balansgång, bromsar man för mycket kan älgstammen öka kraftigt om några år.
– Det är viktigt att jägarna deltar i älgobsen och spillningsinventeringen och rapporterar detta löpande så vi får ett bra statistikunderlag, säger Göran Sandberg.
Att minska antalet viltolyckor i trafiken är också ett viktigt mål med älgförvaltningen.
– Olyckorna har legat ganska stabilt det senaste åren, med 15-20 älgolyckor i Fjärdhundratrakten, säger Lars Plahn.