Trots att han letat i veckor var det knappt så Andreas Forsberg trodde sina ögon när han såg vad som stack fram ur vitlaven, på eftermiddagen den 5 december.
– Jag såg något metalliskt som blänkte och det tog ett tag innan jag kunde ta in det, berättar han.
30 centimeter lång och 14 kilo tung var meteoriten han hade framför sig. I efterhand har man kunnat konstatera att det handlar om en järnmeteorit som kanske är det största existerande stycket från den omkring nio ton tunga rymdstenen som kom in i atmosfären den 7 november. När den slog ner intill byn Ådalen klockan 22.27 lystes himlen upp och ett starkt mullrande ljud hördes.
Med hjälp meteorkamerastationer i våra grannländer kunde Eric Stempels, forskare vid Uppsala universitet, räkna ut ungefär var meteoriten slagit ner. Sedan dess har det letats ordentligt i området, av såväl forskare som amatörer.
När en mineralog från Naturhistoriska riksmuseet i slutet av november hittade millimeterstora fragment från rymdstenen var Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist, två meteoritintresserade geologer från Stockholm, redan meteoriten på spåren. Bara några dagar senare gjorde de sitt stora fynd.
Även om Andreas var ensam på plats den dagen är han noga med att tillskriva kompisen halva äran. Det var han som fann nedslagsplatsen där fragmenten först hittades.
– Men meteoriten hittade jag 70 meter därifrån, den hade studsat på ett stenblock och sen en berghäll innan den borrade in sig i vitlaven, säger Andreas Forsberg.
Det skulle dock dröja en dryg månad tills de bestämde sig för att berätta om fyndet.
– Vi ville leta lite till. Hade vi gått ut med det direkt hade det kommit folk med metalldetektorer och kanske fört ut fyndet ur landet, säger han.
I branschen betecknas meteoritfyndet som sensationellt.
– Den här järnmeteoriten är från solsystemets allra första tid. Kanske 4,5 miljarder år gammal. Det är det äldsta, konkreta, föremål som vi kan se framför våra ögon, säger Dan Holtstam, samlingsansvarig på Naturhistoriska riksmuseet.
Det faktum att man nu har en färsk järnmeteorit att ta hand om är mycket sällsynt. Analyser kommer inom kort att påbörjas och hoppet att rymdstenen som landade i Ådalen ska bidra till att öka kunskapen om solsystemet är stor.
Därefter är tanken att stenen ska kunna visas för allmänheten på museet.