Här sövs Lovis, 12, för att få bättre tänder

När olyckan är framme kan väntetiden på de stora djursjukhusen bli långa. Men i Enköpings kommun finns en veterinärklinik med jour dygnet runt, året runt.
– Djur förstår inte väntetider och det kan skapa stress hos dem, säger veterinären Emelie Lindström.

Veterinären Fjärdhundra

Foto: Frida-Sofi Silvereke

Fjärdhundra2025-02-16 05:00

Ute faller snön lätt, men inne på distriktsveterinären i Fjärdhundra råder lugn och ro. Klinikchefen Ellen Winqvist och veterinären Emelie Lindström möter upp oss inne i väntrummet. Kliniken är den enda i kommunen som tar emot djur oavsett tid på dygnet året runt. 

– Vi vill stå upp för ett gott djurliv, att vi kan ha beredskap dygnet runt bidrar till det, berättar Ellen Winqvist. 

Emelie Lindström har specialiserat sig på att skapa en så lugn och stressfri miljö som möjligt för deras fyrbenta patienter. Istället för att exempelvis hålla fast patienterna, som är den mer traditionella metoden, försöker de hitta andra arbetssätt som ska göra besöken mindre stressande för djuren.

– I vissa fall ger vi lugnande för att göra upplevelsen så bra som möjligt, förklarar hon och beskriver att det är roligare att jobba med patienter som inte är livrädda.

undefined
Klinikchef Ellen Winqvist och veterinär Emelie Lindström
undefined
Veterinären har också en stall-ingång där de kan ta emot lantbruks djur
undefined
Klinikchef Ellen Winqvist
undefined
Veterinär Emelie Lindström

Eftersom kliniken är den enda i kommunen med dygnet runt-jour kan djurägare slippa resa långt för akut vård nattetid. På de större djursjukhusen som i Uppsala och Stockholm kan väntetiderna bli uppemot flera timmar, vilket kan vara påfrestande för både djur och ägare. 

– Här kan vi istället komma överens med djurägaren om en akuttid, så kan de vänta hemma under tiden, berättar Emelie Lindström.

Förutom att ge snabbare vård lokalt bidrar kliniken till att avlasta de större djursjukhusen. Att kunna söka vård på en närmare mottagning frigör plats för de mest akuta fallen på större djurakuter.

– Mycket kan vi lösa här och i de flesta fall ge behandling och vård direkt. Men under jourtid finns ingen narkossjuksköterska på plats, vilket gör att akuta operationer måste remitteras vidare, säger Ellen Winqvist.

Förutom att ta emot akutfall ser kliniken också ett ökat behov av förebyggande vård, särskilt när det gäller djurens tänder.

– Det är inte många som vet att djuren behöver regelbunden tandvård. De lider vanligen i tystnad och äter tills det absolut inte går längre och då har det oftast gått för långt, förklarar Emelie Lindström.

undefined
Veterinär Fredrik Ehn undersöker tänderna på tolvåriga hunden Lovis.
undefined
Djursjuksköterskan Madelen Sandell övervakar den nedsövda hunden Lovis värden.

Vi får följa med in till ett undersökningsrum där veterinären Fredrik Ehn tar hand om hunden Lovis, 12 år, som är inne för en tandundersökning. Bredvid står djursjuksköterskan Madelen Sandell och ser över Lovis värden.

– Nio fall av tio händer ingenting. Men den där enstaka gången, då måste man verkligen veta vad man gör, säger hon.

Maskinen som är kopplad till Lovis ger ifrån sig ett rytmiskt ljud och Madelen Sandell håller ett vaksamt öga på skärmen. Hon förklarar att narkos alltid innebär en risk, oavsett hur rutinerad personalen är:

– Det ser enkelt ut, men det är det inte, när man söver ett djur svävar de mellan liv och död. 

På kliniken finns också ett eget laboratorium, vilket innebär att provsvar kan tas fram direkt på plats istället för att skickas iväg till externa laboratorier, en process som annars kan ta flera dagar innan resultaten är tillgängliga.

– Det gör att vi snabbt kan avgöra om djuret behöver remitteras vidare till ett större djursjukhus eller om vi kan genomföra vård på plats, säger Ellen Winqvist. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!