Här kan snart en liten sjö födas på nytt

Nu kan arbetet med att gräva ut Dragmansbosjön börja. Mark- och miljödomstolen har gett tillstånd för grävnings- och dämningsåtgärder i den igenväxta sjön.

Våren 2019 var Dragmansbosjön i princip helt igenväxt, från strandkanten syns inte någon öppen vattenspegel men under växtligheten kan det finnas djuphålor på 8-10 meter.

Våren 2019 var Dragmansbosjön i princip helt igenväxt, från strandkanten syns inte någon öppen vattenspegel men under växtligheten kan det finnas djuphålor på 8-10 meter.

Foto: Maria Hedenlund/arkiv

Fjärdhundra2020-12-15 12:00

– Det här är sista sucken, annars kommer den att växa igen helt och det är ont om sjöar i området, säger Jimmy Mårts, sekreterare i Dragmansbosjöns våtmarksförenings om driver projektet

Det finns ett stort engagemang i arbetet med restaureringen av Dragmansbosjön för att åter få en liten sjö i skogarna norr om Fjärdhundra. 

– Det är så i Altunatrakten, engagemanget i de lokala föreningarna är stort, konstaterar Jimmy Mårts.

undefined
Så här såg Dragmansbosjön ut från ovan i våras när man provhöjde vattennivån.

I början på 1950-talet dikades Dragmansbosjön ut för att marken kring sjön skulle kunna brukas som åkermark. Sakta har sjön växt igen och den är idag mer ett myrlandskap med några mindre vattenspeglar i.

Men något behov av åkermark finns inte längre i området och på den mark som avvattnades växer idag gran. Genom att återskapa sjön gör man en insats för den biologiska mångfalden och miljön, utflödet från sjön leder i förlängningen till Sagån och Mälaren.

– Fosforläckaget är inte så stort i området men sjön får en kvarhållande effekt och kan jämna ut vårfloden i Hjulbäcken och ut i Sagån, det gör att mindre kväve frigörs i Sagån, säger Jimmy Mårts.

I området kring sjön finns även flera fredade fågelarter som gynnas av restaureringen.

Det tillstånd man nu fått för att höja vattennivån i sjön gör att man kan börja arbeta med projektet på allvar. Men det är inte gratis att fixa till en sjö. Bara domen (tillståndet) från Mark- och miljödomstolen kostade närmare 100 000 kronor och budgeten för hela projektet ligger på över två miljoner kronor.

– I bästa fall kan vi få bidrag för domen, annars får vi stå för kostnaden själva. Vi har även sökt LONA och LOVA-stöd från länsstyrelsen och fått löfte om pengar från Sagåns vattenråd, säger Jimmy Mårts.

Nu söker föreningen medfinansiärer för de tio procent som behövs för att få bidragen.

– Förhoppningen är att vi får stöd från Svensk våtmarksfond men det kan stötta oss tidigast nästa år, säger Jimmy Mårts.

undefined
Innan sjön utdikades låg vattennivån i det tillflödande diket så här mycket högre. Joakim Mårts visar under en studiecirklar om förvaltning av diken våren 2019.

Ett visst arbete med sjön har redan kommit igång. Vid utloppet har en munk anlagts, en regleringsanordning av vattennivån, och arbete görs med en naturlig strömfåra ut ur sjön.

De centrala delarna i sjön ska grävas ut med en pontongående grävmaskin och materialet läggas upp i området som vallar och öar ute i de öppna vattenytorna.

Om finansieringen löser sig är planen att grävarbetet med sjön kan starta i augusti nästa år.

Karta: Dragmansbosjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!