Gröna, lila och gula bönor slingrar sig upp på höga nät, gula squash gömmer sig under gröna blad, frodig grönkål och runda betor i olika färger trängs i jorden.
– Det är fantastiskt att se vad naturen kan ge för mat, säger Per Johansson som firar 50 år som grönsaksodlare i år.
I mitten av augusti öppnade Per Mälby gårdsbutik inte långt från kyrkan i Frösthult. Efter att ha sålt till kunder i Stockholm i 40 år, varav 20 år på Bondens marknad, har han nu flyttat hem försäljningen till gården som en gång var hans farfars.
– Jag växte upp på prästgården här bredvid och deltog i arbetet på gården, säger Per som utbildade sig till ekonom men senare återvände till hemtrakten.
Att äta grönsaker var dock inget som han var så förtjust i. Men han fick råd att gå över till vegetarisk kost efter att ha drabbats av psoriasis och kombinationen med flytten tillbaka till landet gav positiv effekt.
– Jag har trivts med odlingen och tror jag har en viss fallenhet för det. Det är spännande att se vad ett litet frö kan bli på bara en säsong och jag har inget emot att rensa ogräs, säger Per som även har biodling och tidigare en större värphönsbesättning.
Till den nyöppnade gårdsbutiken kommer kunder både från trakten och närliggande städer.
– Folk gillar att handla i lugn och ro och att välja sina grönsaker själv. Är jag här kan de även få hjälp att skörda direkt i landet, säger Per som även planerar självplock av bönor och grönkål.
Han odlar ekologiskt, något som även hobbyodlare kan göra i mindre odlingar.
– Det viktiga är att höja humushalten med organiskt material, öka livligheten i jorden, mer maskar och mikroliv. Och gröngödsling, som odling av klöver, är en viktig del för att få naturligt kväve till jorden, säger Per.
Andra tips för den som vill odla själv är att planera växtföljden noga och byta plats på grödorna, hacka ogräs ofta och på ett tidigt stadie, det minskar även avdunstningen från jorden och ökar syresättningen.
I åkern bredvid gårdsbutiken börjar pumporna nu lysa orange mellan de stora gröna bladen.
– Att skörda pumpa är som att gå på skattjakt, konstaterar Per och lyfter på bladen för att kika på pumporna där under.
Fler tips för amatörodlaren är att så dill i omgångar och att använda krondillen i snittbuketter. Att inte så mangold för tidigt, annars kan den gå i frö. Och täcka grönkål med väv som skydd mot skadedjur under hela odlingstiden och vattna den noga i början.