Brist på deltidsbrandmän när färre får tiden att räcka

Räddningstjänsten i Enköping-Håbo kämpar med att få fler att vilja bli deltidsbrandmän.

Henrik Hedin började som deltidsbrandman i Fjärdhundra 2001. Han är stationschef på den nya brandstationen.

Henrik Hedin började som deltidsbrandman i Fjärdhundra 2001. Han är stationschef på den nya brandstationen.

Foto: Anders Jagemo

Fjärdhundra2022-08-20 06:00

Merparten av brandmännen i Sverige är deltidsbrandmän, det vill säga anställda av räddningstjänsten på deltid men med ett annat jobb som huvudsaklig födokrok. Enligt Myndighetens för samhällsskydd och beredskap, MSB, har det blivit allt svårare att rekrytera deltidsbrandmän. Enköping är inget undantag.

– Det är en ständig kamp. Det vi märker nu är att det också har blivit en större omsättning på folk, säger räddningschef Rickard Westning.

– Det känns att folk har alltmer att göra vid sidan av jobbet. Folk är mer uppbokade och stressade idag, säger Henrik Hedin, stationschef i Fjärdhundra.

För närvarande finns 13 deltidsbrandmän i Fjärdhundra. Bara en är kvinna. För att klara en nivå med tre i ständig beredskap krävs minst tolv deltidare. Rickard Westning vill ha fler i Fjärdhundra och i de övriga deltidskårerna.

– Vi är hellre lite övertaliga och söker därför ständigt efter folk, säger han.

undefined
Rickard Westning ser de nya brandstationerna som en plusfaktor i strävan mot att få fler att bli deltidsbrandmän. Här står han framför nya stationen i Fjärdhundra.

Han hoppas att effekterna av coronapandemin ska kunna bidra till fler deltidsbrandmän. När fler kan jobba hemifrån kan fler bidra till räddningstjänsten på sin hemort.

I takt med en växande befolkning är förhoppningen även att räddningstjänsten ska kunna öka antalet deltidsbrandmän i beredskap i brandkårerna.

När larmet går är det bråttom för brandmännen som har beredskap. Inom åtta minuter från larmet ska brandbilen rulla. Det innebär att restiden till stationen maximalt får vara cirka fem minuter. Det geografiska avståndet är en av begränsningarna i urvalet av tänkbara deltidsbrandmän.

Den som blir deltidsbrandman måste ta C-körkort inom ett år. Körkortsutbildningen är dock betald. Det finns ingen övre åldersgräns, men deltidsbrandmännen genomgår en årlig läkarundersökning. 

Enligt Rickard Westning tror många felaktigt att det krävs väldigt höga fysiska krav för att bli brandman. 

– Vi hjälper till med fysiken om det behövs. Det är inga elitidrottskrav som ställs för att bli brandman, försäkrar han.

– Det viktiga är de personliga egenskaperna, att man är en omdömesgill person. Det här är i första hand ett vårdande yrke. Vi hjälper människor, fortsätter han.

Fler kvinnliga brandmän är en given målsättning för räddningstjänsten.

– Vi kan givetvis inte bara rekrytera från halva befolkningen, säger Rickard Westning.

En plusfaktor i strävan mot att få fler deltidsbrandmän är de nya brandstationerna.

– Vi har märkt ett uppsving i rekryteringen när vi har byggt en ny station, berättar räddningschefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!