Besvikna nior blir helt utan prao

Fjärdhundraskolan har ställt in praon det här läsåret. Därmed blir årskurs 9 på skolan helt utan prao.

Irma Eriksson, Ludwig Åse, Fanny Bayard, Tuva Olsson Engström och Ester Granath på Fjärdhundraskolan är besvikna över att inte få komma ut på prao.

Irma Eriksson, Ludwig Åse, Fanny Bayard, Tuva Olsson Engström och Ester Granath på Fjärdhundraskolan är besvikna över att inte få komma ut på prao.

Foto: Anders Jagemo

Fjärdhundra2020-10-16 16:00

Under vårterminen ställdes praon i Enköpings grundskolor in på grund av coronapandemin. Det här läsåret finns åter möjligheten, men flera skolor har valt att ställa in den praktiska arbetslivsorienteringen, praon, även för nuvarande läsår.

– Fjärdhundraskolan har valt att ställa in praon hela läsåret, berättar Fredrik Lannergård som är studie- och yrkesvägledare på skolan.

Utöver de risker som coronaviruset medför finns även coronarelaterade svårigheter med att helt enkelt ordna fram praktikplatser på företag. I stället ska skolan erbjuda andra arbetslivsorienterande insatser. Under temadagar med arbetslivsfrågor ska arbetslivsrepresentanter och företag komma till skolan.

På Fjärdhundraskolan använder man en modell med en veckas prao i åttan och en vecka i nian. Det innebär att åttorna på skolan fortfarande har chansen att komma ut på prao, nästa läsår.

undefined
Tuva Olsson Engström, Fanny Bayard, Ester Granath, Ludwig Åse och Irma Eriksson.

Men niorna i Fjärdhundra är besvikna och ledsna över att de inte alls får komma ut på prao eftersom den ställdes in för dem förra läsåret (när de gick i åttan) och att det nu inte heller kommer att bli någon praktik under det påbörjade läsåret.

– Vi hade sett fram emot det jättelänge, säger Fanny Bayard.

– Vi har blivit snuvade på möjligheten att få vara på en arbetsplats, säger Ludwig Åse.

– Ja, det var en stor möjlighet att få komma ut på en arbetsplats, säger Tuva Olsson Engström.

De fem elever i årskurs 9 som EP talar med hade alla ordnat praoplatser när praon blev inställd i våras: Irma Eriksson på Härnevi Plantskola, Tuva Olsson Engström på ett kafé i Enköping, Ludwig Åse på Intersport och Lidl i Enköping, Ester Granath på Dollarstore i Enköping och Fanny Bayard på ett lager som säljer kläder i Enköping.   

– Jag hade tänkt ha praktiken på Härnevi Plantskola för att jag hoppades få sommarjobb där, berättar Irma Eriksson.

undefined
Sommarjobb, som den här bilden visar exempel på, är något som niorna tror skulle ha kunnat bli en följd av prao.

Ingen av de fem ungdomarna har hittills haft sommarjobb, något som de tror att en praoplats skulle ha kunnat ge en chans till. Dessutom tror de att erfarenheten från praon skulle ha kunnat hjälpa dem inför valet till gymnasiet.

Hur man löser praon är upp till varje skola. Till exempel har Enöglaskolan prao medan Bergvretenskolan har valt samma väg som Fjärdhundraskolan och ställt in.

Prao är obligatoriskt i grundskolan och den ska omfatta minst tio dagar under årskurs åtta och/eller nio. Vid synnerliga skäl medger Skolverket att praon ersätts med andra arbetslivsorienterande insatser.

Karta: Fjärdhundraskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!