Bageriet som värnar om landsbygden

Nina Enström och hennes Lilla Torpets Söta bakar på för fullt för att göra sig redo för årets julsäsong.

Nina Enström driver bageriet Lilla Torpets Söta.

Nina Enström driver bageriet Lilla Torpets Söta.

Foto: Erik Appelqvist

Fjärdhundra2019-12-04 18:31

Ute på landsbygden, i Grinda, ligger bageriet Lilla Torpets Söta i en liten stuga. Där bor bagaren, taxichauffören och allmänt mångsysslande Nina Enström. Sedan starten 2019 har hon drivit Lilla Torpets Söta från sitt kök.

– Jag började med bageriet i våras och blev registrerad så sent som i augusti. Jag bakar och levererar till gårdsbutiker och efter beställning, bland annat till Landsberga gård och Salnecke slottscafé, säger Nina Enström.

Var kommer bakintresset ifrån?

– Det kommer nog från mamma och mormor. Jag har alltid tyckt om att baka, framförallt på julen. Då sätter jag igång lite julmusik, pyntar och tänder ljus. Då kommer även kärleken in i bakandet. 

Nu närmar sig julen, vilket passar Nina utmärkt. Hennes huvudfokus i bakandet är nämligen praliner och choklad, som hon menar passar perfekt till julen.

– Det som gör att praliner passar så bra är att man kan göra dem lite hur som helst, man kan måla och forma dem så att det passar. Några av årets praliner ser till exempel ut som små lussebullar, säger Nina.

Vad tänker du på när du hör ordet "julbak"?

– Då tänker jag på allt som bakas med saffran, främst lussebullar förstås, svarar hon.

Vad säljer bäst för din del?

– Så här långt är det framförallt pralinerna, men också bröd och lussebullar. Chokladbiskvierna säljer också bra.

Vad är roligast att baka?

– Om jag måste välja så blir det nog ändå pralinerna, i och med att man kan forma dem och måla dem lite som man själv vill, säger Nina.

Lilla Torpets Söta är en del av nätverket Fjärdhundraland och samarbetar med flera gårdar i nätverket. Nina försöker använda sig av så många närproducerade varor som möjligt när hon ska göra sina produkter.

– Tanken är att jag vill använda mig av det som finns i området. Det enda som egentligen inte kommer härifrån är den belgiska chokladen, säger hon och skrattar. Sedan fortsätter hon:

– Det är ju många som bedriver verksamhet här på bygden och jag vill ju att landsbygden ska må bra, att den ska leva lite.

Nina Enström har i hela sitt liv varit egenföretagare och har med sin erfarenhet lärt sig att det tar ett tag att bygga upp en verksamhet. Det innebär också att hon vill bygga upp Lilla Torpets Söta långsiktigt och ta små steg i taget. Just nu måste hon jobba som taxichaufför, som huvudsyssla, med bakandet som sidosyssla, något hon längre fram vill vända på.

– Jag tycker att det är väldigt kul att köra taxi, så det är ingenting jag vill sluta med. Men jag hoppas kunna lägga mer fokus på bakandet längre fram i tiden. Drömmen är ju att bageriet kommer att bli min huvudsyssla, säger Nina.

Nina lägger för närvaron all sin lediga tid på bageriet. Men det innebär också att hon är ensam många timmar i veckan. Barnen är utflugna och hennes särbo kan inte alltid vara där.

– Det är ganska tufft. Man är ofta själv, vilket innebär att taxikörandet erbjuder den sociala delen för mig.

Vad är Ninas största styrkor?

– Min största styrka är nog min envishet. Men också kreativitet. Jag har lärt mig hitta kreativa lösningar på problem. Så envishet och kreativitet är nog mina största styrkor. 

Nina Enström

Ålder: 42 år

Familj: Särbo och två utflugna barn.

Hobby: Att åka motorcykel och mycket mer.

Aktuell med: Bageriet Lilla Torpets Söta, medlem i Fjärdhundraland.

Lilla Torpets Söta huvudfokus är praliner och choklad. Här syns årets julpraliner.
Lilla Torpets Söta huvudfokus är praliner och choklad. Här syns årets julpraliner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!