Alinders bilder från Altuna sprids över världen

Nu tar bygdefotografen John Alinder från Altuna plats i kulturens finrum.

”Det är jätteroligt att Alinder uppmärksammas internationellt, det är ofattbart stort” säger Berit Schütz vid Upplandsmuseet med anledning av att den nya boken med John Alinders bilder presenterats på brittiska dagstidningen The Guardians kultursidor.

”Det är jätteroligt att Alinder uppmärksammas internationellt, det är ofattbart stort” säger Berit Schütz vid Upplandsmuseet med anledning av att den nya boken med John Alinders bilder presenterats på brittiska dagstidningen The Guardians kultursidor.

Foto: privat

Fjärdhundra2021-08-13 10:00

I början av augusti presenterade den brittiska dagstidningen The Guardian den engelska utgåvan av boken ”John Alinder Porträtt 1910-32”.

Boken kom ut i Sverige tidigare i somras genom ett samarbete mellan Upplandsmuseet och Landskrona Foto. 250 sidor med porträttbilder ur John Alinders digra fotosamling.

undefined
The Guardian recenserar boken om fotografen John Alinder från Altuna. ”Vi levde en gång: 100-år gamla porträtt från den svenska landsbygden - i bilder”

Om Alinders bilder skriver The Guardian bland annat: ”den självlärda fotografen John Alinders extraordinära och övertygande porträtt avslöjar deras mänsklighet och hans konstnärliga briljans”.

– Det känns jätteroligt, nästan ofattbart. Jag har ännu inte fattat hur stort det är att boken uppmärksammas internationellt, säger Berit Schütz vid Upplandsmuseet, en av projektledarna för boken.

Det var efter en fotoutställning arrangerad av Landskrona Foto för några år sedan som bilder av Johan Alinder fick stor uppmärksamhet och idén växte fram om en utställning med enbart Alinders bilder samt en bok.

– Folk blir helt tagna av Alinders porträtt. Han fotograferade utomhus, trädgården var hans ateljé. Det finns ett djup i bilderna, man sugs in i dem. Fokuset i boken ligger på sättet han tog bilderna, men det finns även mycket kulturhistoria i dem, säger Berit Schütz.

John Alinder föddes i Sävasta i Altuna socken 1878. Han förväntades ta över föräldragården men lärde sig istället själv att fotografera och var främst verksam som fotograf i bygden i början av 1900-talet.

Hans bilder var ovanliga för den tiden. De fångade människorna i deras vardag och med mycket humor.

undefined
”John Alinder var en storhet, det är jätteroligt och välförtjänt att han uppmärksammas. Det är bra om folk förstår att det faktiskt kan finnas enastående konstnärer i granngården” säger Irene Flygare i Grinda, tidigare forskningschef vid Upplandsmuseet, som såg till att Alinders fotosamling digitaliserades.

John Alinder lämnade tusentals glasplåtar efter sig och avgörande för att de bevarades var Axel Ekholm, kulturchef i dåvarande Fjärdhundra kommun på 50-och 60-talet, som såg till att samlingen av glasplåtar sparades i bibliotekets källare.

– Jag kände till samlingen men det var först när vi på 1980-talet behövde en bild därifrån som jag insåg hur fantastisk den var, säger Irene Flygare i Grinda, tidigare forskningschef vid Upplandsmuseet.

Oerhört mycket jobb har därefter gjorts för att Alinders bilder skulle bli tillgängliga för allmänheten. Tusentals glasplåtar rengjordes, bilderna digitaliserades och personerna på bilderna identifierades.

I Upplandsmuseets digitala arkiv kan man nu hitta 8 367 bilder om man söker på Alinder.

– Det känns väldigt roligt att Alinder blir uppmärksammad på det här viset. Men så enkel teknik lyckades han ta fantastiska bilder av människor, de som levde en gång i världen precis som vi gör nu, säger Irene Flygare.

undefined
John Ahlinder var en mästare på att locka fram det personliga och lite humoristiska i sina bilder. Här Greta Hällman med katten, i Fröslunda 1920.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!