Det var bara glada miner hos alla församlade när Föreningen Altunagården firade sitt 70-årsjubileum på lördagen. Uppsala läns landshövdingepar Göran Enander och Monika Sarstad fanns på plats, särskilt inbjudna av två skäl: Altunagården var ett av de ställen landshövdingen stannade vid under sin cykeltur runt länet 2018, och för 70 år sedan var det hans dåvarande västmanländske kollega Per Konrad Jonsson, som invigde den nya bygdegården.
– Efter att ha cyklat från Julmyra i motvind och trettio graders värme var det fantastiskt att komma hit till Altuna och bli mottagen med jordgubbar och glass, sade Göran Enander, och de som var med i mottagningskommittén såg glada ut över berömmet.
Göran Enander hade hunnit studera tidslinjen över gårdens historia uppsatt på en vägg, och konstaterade att föreningen haft toppar och dalar, framför allt ekonomiskt.
– Den senaste dalen var för ett par år sedan, men jag är verkligen glad att det nu ser så mycket ljusare ut. Att ni fick utmärkelsen Årets bygdegård 2018 är ett tecken så gott som något på att det går bra. Tack för allt ert arbete för er bygd, och ett stort tack för ifjol, sade Göran Enander.
En anledning till krisen 2017 var att Altunagården då var i stort behov av renovering, men kassan var tom. Försäljning av gården hotade, men Lis-Britt Eriksson tog på sig uppdraget att hitta nya styrelseledamöter, och tillsammans med dem fann hon sponsorer som först tog itu med den utdömda gamla vaktmästarlägenheten, och sedan med att ordna nytt vatten- och avlopp.
Lisa Ekehult är ordförande i styrelsen, och hon berättade för jubileumsfirarna att när Boverket nu beviljat ett bidrag på 280 000 kronor kommer grävningsarbetena för nya VA-ledningar att börja redan kommande vecka.
Ytterligare ett tecken på att gården definitivt är uppe ur dalen är att Altuna i år återupptog den under ett antal år vilande traditionen med ett eget luciatåg.
De två senaste åren har en studiecirkel pågått med målet att sammanställa en bok om Altunagårdens historia. Om den berättade Eva Blomquist och Sven-Olof Lundqvist, den senare med lång egen erfarenhet som vaktmästare i gården och som styrelseordförande.
– En del dråpliga historier finns att berätta, inte bara fakta. Som när ett gäng tonårspojkar efter att ha använt bastun i källaren svalkade av sig med att spritt nakna åka moped runt gården inför vävstugedamernas häpna ögon, säger Eva Blomquist.