Fettisdag: Redo med 8 000 semlor

Deras klassiska semla blev utnämnd av EP:s panel till Årets favoritsemla. På plats i bageriet är konditoransvariga Jessica Berggren: "Det är jättekul att få vara bäst".

Jessica Berggren, konditoransvarig

Jessica Berggren, konditoransvarig

Foto: Fanny Simonsson

Fettisdag2024-02-13 05:00

Det är timmar innan fettisdagen. Konditorerna är i full gång att förbereda semlorna i bageriet på ICA Maxi i Enköping. Det sker med precision när grädden och locken läggs på och till slut får semlorna ett generöst täcke med florsocker. Enköpings-Posten är på plats i bageriet och kommer med nyheten till Jessica Berggren att redaktionen har korat deras bakverk till Årets favoritsemla.

– Det känns jätteroligt! Det är en ära, det är jättekul att få vara bäst. Vi är stolta över det vi lämnar ut till kunderna och det vi säljer. Det är kul att det uppmärksammas för vi anstränger oss för att göra så goda produkter som möjligt, säger Jessica Berggren

Det som gjorde att semlan blev redaktionens favorit var den tydliga kardemumma-smaken, den välvispade grädden och den precis lagom söta mandelmassan. 

Jessica Berggren berättar hur bageriet får till sin semla:

– Brödet är nytt för i år, vi ville ha bullen lite fluffigare och vi har fått till en mycket bättre konsistens. Sen försöker vi vara generösa, det är mycket fyllning och smaker i semlan. Det är mycket kardemumma. Så när man tar en bit fylls man med smaker. 

Butiken bakar semlorna på plats i bageriet. Det ska vara en bra balans mellan mjölet, fettet och vattnet för att få bullen fluffig. Men Jessica Berggren vill inte avslöja exakt hur de gör. Receptet är hemligt.

– Vi är väldigt stolta över det vi gör själva.

Vanligtvis bakas cirka 300-400 semlor per dag i deras bageri. På själva fettisdagen planeras för 7 000-8 000 semlor. 1 500 är redan förbeställda. Bagarna är på plats klockan fyra på tisdagsmorgonen och börja baka bullarna.

– Vi är beredda att göra ännu fler om det behövs. 

Under semmelperioden är det numera populärt hos flera bagerier att experimentera med olika smaker på semlorna. Ica-bageriet i Enköping inget undantag.Men den här veckan är det den klassiska semlan som gäller. Jessica Berggren menar att den traditionella semlan är den som går hem mest hos kunderna. 

Hur många semlor planerar du att äta på fettisdagen?

– Det får vi se, det brukar bli en eller två för att man måste. Sen när man väl står och gör dem blir man inte jättesugen. Lite som när man lagar mat hemma, säger Jessica Berggren och skrattar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!