Veterinären: Så skyddar du ditt husdjur mot fästingbett

Sommarsäsongen är här på allvar och med den också fästingarna. Om du har ett husdjur hemma ökar risken för fästingbett men det finns sätt att skydda både dig själv och dina pälsbeklädda vänner.

Veterinären Hans Kindahl ger tips om hur djurägare kan agera för att undvika fästingbett på sina fyrbenta vänner.  

Veterinären Hans Kindahl ger tips om hur djurägare kan agera för att undvika fästingbett på sina fyrbenta vänner.  

Foto: Jakob Wesslund

Fästingsjukdomar2023-06-26 11:11

– Man kan enkelt hindra fästingar från att bita, säger veterinären Hans Kindahl.

Han har drivit egen djurklinik i Lötsberga, söder om Grillby, sedan början av 2000-talet och han får dagligen telefonsamtal av hund-och kattägare som vill ha råd om hur de bör tänka kring fästingar. Rådet blir alltid detsamma, för att minska risken för fästingbett och medföljande sjukdomar som till exempel borrelia är det förebyggande mediciner som gäller. Under 2010-talet har forskningen gjort stora framsteg vilket gör att det finns en uppsjö av olika preparat, för både hund och katt, som man kan köpa på apotek. Dels finns tabletter som ges vid utfodringen och dels sprayer som sprayas i nacken på djuren. 

– Det finns många preparat som är synnerligen effektiva, jag brukar rekommendera Bravecto som man ger var tredje månad. Det stöter bort fästingarna och gör att de inte biter även om de satt sig i pälsen, säger Hans Kindahl.

Djur som trots allt blir bitna och får en fästingburen sjukdom såsom borrelia eller anaplasma upplever sällan allvarliga symptom förutom hög feber. I de allra flesta fall går sjukdomarna över av sig själva men Kindahl uppmanar djurägare att kontakta sin veterinär ifall djuret har långvariga symptom som inte släpper.  

Men en annan viktig anledning att använda fästingfrånstötande medel är att minska risken att fästingarna sprider sig från djur till människor. Djur blir sällan sjuka i den fästingburna virussjukdomen TBE (i Europa har bara tjugotalet fall konstaterats hos hundar och inga alls hos katter) men människor smittas lätt av den dödliga sjukdomen såvida man inte är vaccinerad. Kindahl rekommenderar att man borstar pälsen efter att man har varit utomhus för att kolla efter de små kvalstren och kollar extra noga på ställen där det finns mindre hår. 

– Ofta tar det ett tag innan de faktiskt biter och man brukar snabbt kunna upptäcka fästingar innan de sätter sig. Hittar man en är det bara att plocka bort dem med en pincett eller fästingplockare, säger han och tillägger:

– Man ska dock komma ihåg att det är relativt ovanligt för oss människor att bli bitna på det sättet. Det är betydligt vanligare att vi får fästingbett efter att vi gått i skogen men det betyder ju inte att vi ska sluta gå i naturen, bara att man bör vara noggrann och kontrollera kroppen efteråt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!