Sedan ett år tillbaka har en hyresgäst i en av Enköpings Hyresbostäder (EHB) haft problem med duvor på balkongen. Den senaste månaden har det blivit värre med fågelbon, fågelbajs och fjädrar som ibland hamnar inne i lägenheten.
– Jag har hittat döda fågelungar under soffan där det också krupit likmaskar, säger hyresgästen som vill vara anonym och fortsätter:
– Det har hänt att en duva flugit in från balkongen.
Nyligen ringde han EHB som förklarade att det ingår i hans egna skyldigheter att själv ta reda på orenligheter och att sanera balkongen.
– Jag blev besviken eftersom jag är låginkomsttagare och lever på bidrag. Jag har inte råd att ta hit Anticimex, säger han till EP.
Hemförsäkringen omfattar inte heller sanering av skadedjur och hittills har han därför försökt hantera situationen så gott han kan.
– Jag slängde de döda fågelungarna och satte upp CD-skivor. Sedan dess har duvorna faktiskt hållit sig borta, men balkongen behöver fortfarande rengöras.
Joakim Olsson på Anticimex berättar att det är viktigt med heltäckande skyddskläder om man ska sanera i miljöer med fågelträck och döda fåglar.
– Man kan ta hand om det själv, men jag skulle rekommendera ansiktsmask, handskar och heltäckande kläder.
Som privatperson kan man använda sig av täckande kläder som lätt går att torka av, som exempelvis en regnrock. Angående försäkringar som täcker sanering efter fåglar svarar han följande:
– Vi har inget avtal med försäkringsbolag om att sanera efter fåglar.
Men vad gör man om man inte har råd och är rädd för eventuell smitta? Joakim rekommenderar några alternativ.
– Man måste inte ta hjälp av Anticimex, man kan också ta hjälp av en städfirma. Jag skulle även kontakta min fastighetsägare igen för att se vad det finns för olika möjligheter.
Joakim Nordblom är pressekreterare på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Han menar att det är en låg smittorisk från fågel till människa, när det kommer till fågelinfluensa.
– Det finns en minimal risk. Det har hänt, men då är det ofta en person som jobbat på en fågelanläggning, säger Joakim Nordblom.
Han menar att man trots det ska vara noga med skydd när man hanterar fåglar och dess avföring.
– Rent generellt är det bra att man har på sig handskar. Fåglar kan ju även sprida annat än fågelinfluensa, exempelvis salmonella.
EP kontaktar EHB där förvaltningschef Irene Starborg menar att det trots allt är hyresvärden, alltså EHB, som faktiskt har skyldighet att hjälpa till vid incidenter med skadedjur och ohyra.
– Hyresvärden är skyldig att vidta lämpliga åtgärder för att utrota ohyra och skadedjur, även om det visar sig vara hyresgästen som orsakat förekomsten av skadedjur, säger hon och fortsätter:
– Om man som hyresgäst upptäcker eller misstänker skadedjur i sin lägenhet, inklusive tillhörande balkong eller altan, ska man informera sin hyresvärd utan dröjsmål.
När EP berättar hur EHB bemött den anonyma hyresgästen, förklarar Irene Starborg att hon inte kan uttala sig om den specifika situationen.
– Men det låter som att vi behöver utreda orsak till ohyra, sanera samt informera om hur balkongen ska nyttjas för att liknande situation inte ska uppstå igen, säger hon.
Efter att EP varit i kontakt med EHB, ska hyresgästen nu få hjälp med sanering av balkongen.